El pressupost de Sant Boi per al 2022 creix un 8,9% i arriba als gairebé 96 milions d’euros

L’atenció a les persones, la transició ecològica i la reactivació econòmica són les tres grans prioritats dels pressupostos municipals per a aquest any. Els impostos, les taxes i els preus públics es congelen.

El pressupost municipal de l’Ajuntament de Sant Boi per a aquest 2022 ascendeix a 95,9 milions d’euros -110 milions si se suma el de les empreses municipals-. Aquesta xifra representa un increment del 8,9% amb respecte al del 2021. Aquests diners, segons expressa el consistori en un comunicat, «permetran donar continuïtat al procés de reactivació social i econòmica de la ciutat”.

D’altra banda, no incrementarà la pressió fiscal perquè els impostos, taxes i preus públics municipals queden congelats. Amb el nou pressupost, l’Ajuntament vol afrontar els compromisos del període de govern «que s’han alentit a causa de la pandèmia«, i també centrar-se en les actuacions relacionades amb la transició verda i digital.

La lluita contra la desigualtat i el conjunt de serveis per la ciutadania seran el centre de l’agenda política i pressupostària de la ciutat també aquest any, defensa l’Ajuntament. Les partides que s’hi destinen representen el 42,12% del pressupost (40,4 milions d’euros, un 3% més que l’any passat). El pressupost dedicat a l’atenció domiciliària de les persones dependents ascendeix a 3,3 milions d’euros i s’incrementa en un 10%. L’Oficina de Suficiència Material dels Serveis Socials destinarà 935.000 euros a atendre les necessitats de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica.

Cal destacar que els programes culturals interromputs per la pandèmia es reactivaran en aquest pressupost; que incorpora també a tots els àmbits la lògica de la igualtat de gènere i la inclusió social, especialment en les intervencions a l’espai públic. És a dir, s’incorpora l’accessibilitat universal, la seguretat de les dones i nous espais públics per a infants i adolescents. A més, es prioritza el manteniment de les subvencions a entitats.

Creixement de les inversions i incidència en la transformació verda i digital

L’Ajuntament destina inicialment 15 milions d’euros a inversions, un 57% més que al 2021. Una quantitat que es preveu augmentar al llarg de l’any amb noves aportacions d’altres administracions i dels fons europeus Next Generation. Els principals objectius de les inversions previstes són «avançar en el camí de la sostenibilitat i de la digitalització«.

Així, gran part de les inversions tenen a veure amb el procés de transició ecològica. S’hi inclouen partides relacionades amb la millora dels espais verds urbans, l’increment de l’eficiència energètica o el manteniment de la via pública; i s’aposta per un important reforç de la neteja viària, a la qual es destinen 3,6 milions d’euros.

Personal de manteniment treballant // Ajuntament de Sant Boi

Està prevista també l’obertura de l’Oficina Municipal d’Energia Sostenible (OMES), la renovació de la flota de vehicles municipal, la instal·lació de nous punts de recàrrega elèctrica, la renovació energètica dels edificis del barri de Camps Blancs, la instal·lació de nou enllumenat amb llums LED, i de plaques fotovoltaiques a la coberta de 16 equipaments municipals per estalviar energia.

El pressupost també preveu la inversió en la digitalització de la ciutat amb elements d’smart city, l’adquisició de material informàtic i de tecnologia IP, i la instal·lació d’una plataforma digital per facilitar la relació entre l’Ajuntament i la ciutadania.

Transformació urbana

En quant a la transformació urbana, està previst que enguany es porti a terme el projecte del Parc Ambiental de Torrelavila, es financi la continuïtat de les obres de la C-245 -amb un carril bus i una via ciclista-, es continuï amb la transformació de les àrees de joc infantil -amb la renovació de les places León, Quintero i Quiroga, i Mercè Rodoreda-, es finalitzin els projectes dels carrers Sant Pere i Joan Martí, i s’iniciï la millora del carrer Balmes.

A més, es completarà la rehabilitació d’equipaments públics com la Masia Torre Figueres, i es durà a terme la reforma del Palau de Marianao per transformar-lo en l’equipament de referència del sector de la salut.

Imatge d’arxiu de l’nici de les obres de la C-245 // Ajuntament de Sant Boi 

Congelació fiscal

L’increment de la xifra global del pressupost i de les inversions es poden dur a terme sense augmentar la pressió fiscal, ja que els impostos, les taxes i els preus públics es congelen.

L’Ajuntament realitzarà les diferents inversions previstes gràcies també als recursos procedents d’altres administracions i organismes públics, com la Diputació de Barcelona, l’AMB, l’Instituto para la Diversificació y el Ahorro de la Energía (IDAE) o la Unió Europea. El pressupost del 2022 inclou partides procedents dels fons europeus Next Generation per un valor de 800.000 euros. Des del consistori esperen obtenir en els propers mesos noves aportacions que permetin incrementar la seva capacitat inversora.

Recomanacions personalitzades