L’Hospital de Sant Boi absorbirà els pacients de Cervelló, Corbera, La Palma i Vallirana

El centre santboià es convertirà en l’hospital de referència de 40.000 veïns d’aquests municipis, que fins ara eren atesos a l’Hospital Moisès Broggi i a l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues. La reordenació començarà a partir del mes de gener i es farà de forma esglaonada durant tot el 2022.

Exterior de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Sant Boi // Hospital de Sant Boi

El Sant Joan de Déu Hospital de Sant Boi es convertirà en el nou centre hospitalari de referència de la població de Cervelló, Corbera, La Palma de Cervelló i Vallirana a partir del 2022. El reordenament es farà progressivament a partir del mes de gener i durarà tot l’any.

Segons ha informat el Departament de Salut en un comunicat, el centre santboià haurà d’atendre a 40.000 veïns d’aquests municipis, que fins ara es dirigien al Complex Hospitalari Moisès Broggi de Sant Joan Despí, en el cas dels adults, i a l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues, en casos de pediatria, ginecologia i obstetrícia.

Salut defensa que aquest canvi millorarà l’accés a l’atenció hospitalària, ja que reduirà les llistes d’espera i equilibrarà la distribució de la població. Tot i això, caldrà veure com afectarà l’augment de volum de feina a l’Hospital de Sant Boi i quin impacte tindrà per als seus treballadors i recursos, tenint en compte que és un centre freqüentment saturat.

Els ciutadans d’aquests municipis hauran de venir a Sant Boi per rebre qualsevol tipus d’atenció hospitalària: urgències, les visites amb l’especialista i les proves que necessiti, les intervencions quirúrgiques o els parts. Per altra banda, les persones amb malalties complexes continuaran visitant-se als antics centres de referència

Reordenació progressiva

En un primer moment, la reordenació hospitalària només afectarà el servei d’urgències i a les noves derivacions que facin els professionals de l’Atenció Primària cap als metges especialistes. Serà a mesura que passin els mesos que entraran en vigor la resta de transferències.

Els pacients que actualment fan algun seguiment a les consultes externes del Broggi o a l’hospital situat a Esplugues, no hauran de canviar de metge i continuaran visitant-se en aquests centres fins que rebin l’alta. Per últim, es derivaran cap Sant Boi de manera esglaonada els usuaris que pateixen malalties cròniques o de llarga durada a mesura que avanci l’any, sempre sota el criteri de l’equip mèdic.

Dues línies d’autobús

La Generalitat habilitarà línies d’autobús que deixaran als pacients a la porta de l’hospital des d’aquests quatre municipis per tal de facilitar la mobilitat fins a Sant Boi. Per una banda, es muntarà una línia que passi per Vallirana i Cervelló fins a arribar a Sant Boi, mentre que una segona pararà a Corbera i La Palma.

Segons Salut, aquestes línies iniciaran el seu trajecte durant el mes de gener i suposaran «una millora de les connexions en transport per a aquestes poblacions i per al municipi de Sant Boi, que fins ara no comptaven amb una connexió directa».

Recomanacions personalitzades