Creixen els casos de Covid a Sant Boi en una setmana

En una setmana els nous positius per Covid-19 han augmentat a 71, i el risc de rebrot ha crescut fins a 214 punts -el que es considera molt alt-. Dues persones més han perdut la vida a causa del virus en els darrers set dies.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

La situació epidemiològica a Sant Boi ha empitjorat en una setmana. Així ho reflecteixen els darrers indicadors que el departament de Salut ha publicat aquest dijous i que fan referència al període comprès entre el 22 i el 28 de novembre.

El risc de rebrot, que la setmana anterior era de 101, ha crescut 113 punts i se situa en 214, el que es considera molt alt (per sobre del centenar, ja és un risc molt alt). També han crescut els nous casos positius en set dies. La setmana del 15 al 21 de novembre eren 46, i ara són 71; 25 positius per Covid-19 més en set dies.

Tot i que és cert que també s’han realitzat més proves diagnòstiques per detectar possibles casos. L’última setmana de novembre se n’han fet 2.477 (1.478 proves PCR i 999 test d’antígens), quan la setmana anterior van ser 1.954 (1.152 PCR i 802 tests).

D’altra banda, s’han de lamentar dues noves morts a causa de la Covid en una setmana. Des que va començar la pandèmia, a Sant Boi han perdut la vida un total de 330 persones per culpa del virus.

Incrementen la velocitat de propagació i la incidència acumulada

El que també ha crescut en els últims dies és la velocitat de transmissió del virus, l’anomenada Rt. Actualment és d’1,59, quan fa una setmana era d’1,11. Tota aquella xifra que sigui superior a 1, segons els epidemiòlegs, és quan es considera que la pandèmia no està controlada.

D’altra banda, la incidència acumulada -que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut en els darrers set dies- també ha incrementat lleugerament. Actualment és de 83,65 casos per cada 100.000 habitants, quan fa una setmana era de 54,19. El ministeri de Sanitat i el Centre Europeu per al Control de Malalties determinen que el màxim abans de considerar-se preocupant han de ser 150 casos per cada 100.000 habitants. Per tant, la xifra registrada actualment a Sant Boi encara està lluny de ser determinant.

Més del 78% de la població està vacunada

Encara que els casos estiguin creixent, la població de Sant Boi està majoritàriament immunitzada contra la Covid-19. Actualment hi ha un 78,1% dels habitants amb la pauta completa de vacunació. El nombre de persones vacunades segueix incrementant, però a un ritme força més lent que fa uns mesos, tot i que en la darrera setmana molta més gent ha decidit punxar-se.

Evolució de la vacunació a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

La setmana del 15 al 21 de novembre es van vacunar un total de 451 persones (173 amb la primera dosi i 278 amb la segona), mentre que la setmana del 22 al 28 s’han vacunat 915 (263 de la primera i 652 de la segona).  La xifra total de vacunats amb ambdues dosis és de 69,4%.

Actualment hi ha 67.970 santboians i santboianes vacunats amb la primera dosi, el que suposa un 79,5% del total d’habitants de la ciutat. Hi ha 59.372 inoculats amb la segona, i 7.380 amb la tercera. Els habitants de Sant Boi amb la pauta completa de vacunació arriben, però, als 66.873.

Certificat Covid per entrar a restaurants, gimnasos i residències

Fa una setmana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avalava la decisió del Govern de la Generalitat d’obligar a presentar el certificat Covid per accedir a interiors de bars i restaurants, així com a gimnasos i residències de gent gran. El document que certifica estar vacunat, haver superat la malaltia o bé tenir un test negatiu, s’haurà de mostrar abans d’entrar als establiments juntament amb el DNI.

Teòricament, la mesura s’havia de posar en funcionament a partir del divendres passat, però el mal funcionament del web i l’app ‘La meva salut’ van obligar a posposar-ho una setmana. La mesura durarà quinze dies, tot i que el Govern no descarta demanar una ampliació més enllà d’aquesta data si l’evolució de la pandèmia no millora.

Recomanacions personalitzades