La unitat d’atenció al pacient amb VIH de l’hospital de Sant Boi consolida un model per millorar la qualitat de vida dels malalts

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que es commemora l’1 de desembre, l’hospital de Sant Boi ha donat a conèixer el seu model d’atenció que millora la qualitat de vida dels afectats. Actualment és l’únic centre d’àmbit comarcal que té en marxa dos assajos clínics sobre fàrmacs innovadors.

L’equip de professionals del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital // Cedida

La unitat d’atenció al pacient amb VIH de l’hospital de Sant Boi de Llobregat ha consolidat un model d’atenció als pacients per millorar la seva qualitat de vida. Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, que es commemora l’1 de desembre, el centre hospitalari ha donat a conèixer aquest fet. Actualment, és l’únic centre d’àmbit comarcal a Catalunya que té en marxa dos assajos clínics relatius a nous tractaments.

D’una banda, s’està estudiant la medicació ‘Long Acting’, que és un fàrmac injectable que s’administra cada dos mesos; i d’altra banda s’està avaluant una nova medicació antiretroviral amb un «prometedor mecanisme d’acció» que podria millorar la qualitat de vida dels usuaris. Així ho explica l’hospital en una nota de premsa. 

A Catalunya, segons dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, s’estima que unes 33.000 persones viuen amb el VIH i «un 40% dels casos tenen un diagnòstic tardà«, explica el cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital de Sant Boi, el doctor Vicenç Díaz de Brito. A escala global, segons el metge, els grans reptes de la lluita contra la sida són “el diagnòstic ràpid, millorar l’accés al tractament antiretroviral i assolir una càrrega viral indetectable”.

Repunt en els casos de VIH després del confinament 

Després del confinament, comencem a veure de nou pacients infectats per VIH i altres malalties de transmissió sexual”, apunta el doctor Díaz de Brito, que també destaca el fet que “el grup que té més risc d’encomanar-se és el d’homes que tenen sexe amb altres homes”.   

La unitat d’atenció al pacient amb VIH de l’hospital de Sant Boi és un dels vint centres autoritzats a Catalunya per l’ús de la ‘PrEp’, una teràpia destinada a grups d’elevat risc que consisteix a prendre una pastilla diària “sense pràcticament cap efecte advers”, segons l’hospital.

El servei de malalties infeccioses de l’Hospital de Sant Boi ha abordat des dels seus inicis la prevenció, el control i l’atenció al virus de la immunodeficiència humana, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques en concordança amb el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 del CatSalut, un full de ruta que recull les propostes de les entitats comunitàries, els professionals, la ciutadania i l’administració catalana.

Recomanacions personalitzades