El consistori ha elaborat un Pla de Xoc en col·laboració amb la Diputació, l’AMB, la Generalitat i set entitats juvenils del municipi que consta d’un milió d’euros i que se centra a atendre les necessitats psicològiques de joves d’entre 12 i 18 anys per pal·liar els efectes de la pandèmia.
Sant Boi fa un pas endavant en l’atenció d’adolescents amb un Pla de Xoc d’un milió d’euros que se centra a atendre les necessitats psicològiques i emocionals que la pandèmia ha originat en aquest col·lectiu.
El pla se centra sobretot a atendre joves d’entre 12 i 18 anys a través de serveis d’atenció psicològica, d’acompanyament i de reforç educatiu. Per això, el consistori ha contractat psicòlegs, integradors socials, agents de salut i docents.
A més, també es compta amb joves de la ciutat amb l’objectiu que pugin ajudar a persones de la seva mateixa edat i així fomentar “una relació entre iguals”, explica el consistori en un comunicat.
Atenció psicològica a peu de carrer
Les accions d’atenció i assessorament es desenvolupen tant a equipaments municipals com a peu de carrer, sobretot en espais concorreguts per joves. De fet, el pla també preveu a llarg termini la construcció d’un nou espai públic a l’aire lliure dissenyat i construït per adolescents i que respongui a les necessitats del col·lectiu.
A banda de l’atenció psicològica, el pla també proposa accions per facilitar l’accés de famílies amb adolescents a la tecnologia i combatre la bretxa digital. També hi ha mesures pensades per prevenir l’ús abusiu de les pantalles, d’Internet i de consums digitals de continguts que poden ser nocius com la pornografia, els jocs en línia i les apostes.
Tallers als instituts sobre gestió emocional
Dins del pla de xoc l’Ajuntament també compta els ajuts extraordinaris que ha concedit durant l’emergència sanitària per fer front al curs escolar. De fet, una altra de les mesures del pla és una oferta de tallers i cursos sobre gestió de les emocions que es posaran a disposició dels instituts de cara al curs vinent perquè es puguin gestionar qüestions com l’autoestima, el dol, els conflictes i les conductes autolesives.
El pla, que es va signar dijous a Can Massallera, ha estat elaborat per l’Ajuntament en col·laboració amb la Diputació, l’AMB i la Generalitat, així com amb set entitats juvenils del municipi com el Grup de Joves Xivarri, l’Esplai Arrels, l’AEG Sant Ramon Nonat, la Fundació Marianao i el PES Salesians-Centre Obert Don Bosco. També hi han participat el Centre Obert Lola Anglada i el Centre Obert Gingko-Iniciatives Solidàries.
En la presentació del pla, l’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha reivindicat que “els i les adolescents han de tenir un paper protagonista en les polítiques que els afecten directament”. Moret ha afegit que el consistori “vol posar al centre una etapa de la vida molt important en què es prenen decisions de gran transcendència”.