Sant Boi augmenta els positius en una vintena amb l’alleugeriment de restriccions

Tot i que més de la meitat dels santboians ja tenen una dosi de la vacuna i les defuncions continuen a zero, els casos positius a Sant Boi han passat de ser 63 a 89 en set dies de diferència, i l’índex de rebrot s’ha disparat fins als 217 punts quan abans era de 167. També hi ha quatre persones ingressades a causa del virus.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot // Generalitat

L’arribada de l’estiu, de festes com Sant Joan, la disminució de les restriccions i la variant Delta es comencen a traduir en els indicadors epidemiològics. Segons les últimes dades publicades pel departament de Salut, i que corresponen al període del 22 al 28 de juny, el risc de rebrot a Sant Boi ha passat de 187 a ser de 217 en una setmana.

Són unes xifres que comencen a preocupar, ja que els casos positius també han augmentat en els darrers dies. Ho han fet en una vintena, passant de 63 a 89 en set dies de diferència. El que no ha augmentat, en canvi, és la velocitat de transmissió del virus –l’anomenada Rt–, que ha passat de ser 1,59 a 1,20. Tot i així, és un indicador elevat, ja que els epidemiòlegs consideren que una pandèmia està controlada quan aquest indicador és inferior a 1.

Sant Boi s’acosta a la zona vermella

Les dades, però, sí que reflecteixen que ha crescut la incidència acumulada –que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut durant les dues setmanes anteriors i que permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia en un moment determinat. Concretament, ha passat de 74,21 a ser de 104,83 casos per cada 10.000 habitants.

Amb tot, Sant Boi –on la incidència acumulada creix des de principis de juny– cada vegada s’acosta més a la zona de risc alt, ja que el ministeri de Sanitat i el Centre europeu per al control de malalties determinen que un territori es troba en un risc alt o molt alt a partir dels 150 casos per cada 10.000 habitants.

Tot i així, l’empitjorament dels indicadors epidemiològics no és una situació exclusiva de Sant Boi, sinó que també s’ha produït tant al conjunt de la comarca com de Catalunya, on el risc de rebrot s’ha doblat i ara és de 246 i 282, respectivament.

Es contagia gent més jove

Les dades també demostren que les persones que es contagien són més joves que abans. Si a principis de juny, les persones contagiades fregaven els 56 anys de mitjana, ara la mitjana d’edat és de 30 anys, una franja d’edat que justament és la que té menys gent vacunada.

La vacunació, però, avança i entre el 22 i el 28 de juny s’han vacunat 3.161 santboians més amb la primera dosi i 3.954 amb la segona, cosa que fa que al municipi ja hi hagi 47.828 persones amb la primera inoculació i 29.976 amb la segona. Tot i així, els ciutadans amb la pauta completa arriben fins als 34.305, ja que a alguns només se’ls ha hagut d’aplicar una dosi de la vacuna perquè o bé ja tenien anticossos o bé se’ls ha administrat una vacuna que només requereix d’una punxada.

Més de la meitat dels santboians ja té una dosi de la vacuna

En percentatge això suposa que actualment un 56,1% de la població de Sant Boi ja hagi rebut la primera punxada i que un 35,2% ja tingui les dues. Els santboians amb la pauta completa són el 40,2%.

L’evolució de la vacunació al municipi // Generalitat

Segons un mapa del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que distribueix les dades per comarques, al Baix Llobregat actualment hi ha 280.530 persones amb la primera dosi, el que suposa un 54,42% de població. En el cas de la segona, hi ha 177.818 persones que ja l’han rebuda i que representen un 34,18% del total.

El fet que més de la meitat de santboians, sobretot aquells de més edat, ja tinguin una dosi de la vacuna fa que les defuncions continuin a zero. Tot i així, entre el 22 i el 28 de juny sí que ha calgut ingressar quatre persones en un centre hospitalari a causa del virus. Totes elles continuen ingressades.

Recomanacions personalitzades