La primera edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi ja escalfa motors

De l’1 al 4 de juliol el FANTBOI celebrarà la seva primera edició als cinemes Can Castellet. El festival, amb el leitmotiv ‘Fight like a girl’, té com a objectiu apropar la cultura a través del cinema fantàstic a Sant Boi.

Detall del cartell del festival, obra de l’il·lustradora Eva Moreno Ruiz // Cedida

De l’1 al 4 de juliol el primer Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi, conegut com a FANTBOI, celebrarà l’edició número ú als cinemes de Can Castellet de Sant Boi de Llobregat. Després que l’any passat la pandèmia obligués a cancel·lar aquesta primera edició, enguany el festival podrà veure la llum després de més de tres anys de preparació.

Segons confessa el seu director i organitzador, Hugo Cobo, en declaracions a Sant Boi Diari a menys d’una setmana de què comenci el festival “tenim moltes ganes de poder-lo gaudir per fi aquest any i, tot i que encara queden alguns petits serrells per tancar, ja està tot preparat.

El festival té com a objectiu «apropar la cultura a través del cinema fantàstic«, expliquen a la pàgina web del FANTBOI els organitzadors, on també asseguren que Sant Boi «ha estat molts anys sense cinema propi, per això molts dels residents han perdut el costum de buscar bon cinema dins de la pròpia ciutat. El compromís de FANTBOI és el de dur a terme un festival mereixedor d’una població com Sant Boi, una ciutat amb molta història i cultura

Tres anys de preparació

El FANTBOI va ser una idea original del santboià Hugo Cobo, que també és director i productor de cinema, i un gran fanàtic dels festivals “m’agrada molt el cinema de gènere i sempre vaig als festivals que s’organitzen tant aquí a Catalunya com a la resta d’Espanya.” Cobo també creia que els cinemes de Can Castellet tenien moltes possibilitats; «amb la gran pantalla i el so tan bo que tenen és una llàstima que no s’organitzés un festival d’aquest tipus aquí a Sant Boi, així que em vaig animar a arrencar-ho jo«, confessa. I així va ser com va començar tot fa més de tres anys. El santboià també assegura que des del primer moment el cinema es va mostrar encantat amb la proposta i els van facilitar molt l’organització del festival.

A més, l’Ajuntament també es va voler implicar, i fins i tot el FANTBOI va rebre una subvenció que els organitzadors van voler retornar l’any passat quan el festival es va cancel·lar a causa de la pandèmia. “Aquests diners els vam tornar perquè servissin com a ajuda en la lluita contra la Covid, i aquest any ho hem organitzat tot sense subvenció. Ens està costant una mica més però hem rebut molt de suport”, explica el director.

José Manuel González, regidor de cultura, Hugo Cobo, director del festival i Xavier Atance dels cinemes Can Castellet // Cedida

Fight like a girl, el leitmotiv de la primera edició del FANTBOI

La primera edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi té com a temàtica principal Fight like a girl, lluita com una noia, i girarà entorn la figura de la dona en l’audiovisual. “Els membres de l’equip sempre hem pensat que la dona ha tingut els millors papers al cinema de terror i fantàstic; les millors protagonistes sempre han estat dones perquè, tot i que molta gent creu que sempre és la víctima, en la majoria de casos són les que es carreguen al monstre”, afirma Hugo Cobo.

A més, el festival també vol donar reconeixement a la tasca de les dones dins l’àmbit audiovisual, ja sigui com a directores de cinema, de fotografia, tècniques de so o d’il·luminació, productores, programadores, crítiques, etc.

Més de 500 propostes d’arreu del món

El director santboià també confessa que el procés per escollir els films que finalment seran projectats durant el festival no ha estat gens fàcil, perquè han rebut més de 500 propostes, entre llargmetratges i curts, d’arreu del món. «Hem prioritzat les produccions catalanes i espanyoles, però també es podran veure pel·lícules de Xina, Turquia, Kuala Lumpur… ha esta una bogeria

A més, al FANTBOI es podran veure sobretot produccions de baix pressupost, realitzades amb pocs mitjans i que siguin desconegudes, ja que aquesta és la línia que volen seguir els seus organitzadors per diferenciar-se de festivals ja existents com el de Sitges o el Terror Molins. “Volem que les pel·lícules que es vegin al FANTBOI no es puguin veure a enlloc més, que cadascuna d’elles sigui un descobriment per trobar nous talents.”

Clàssics com Aliens o La princesa Mononoke de nou a la gran pantalla

El festival també ofereix la possibilitat de reviure en pantalla gran clàssics del cinema com Aliens de James Cameron o La princesa Mononoke d’Hayao Miyazaki, dues pel·lícules protagonitzades per dones que encaixen molt amb la temàtica del FANTBOI d’enguany.

A més de les projeccions, també es podrà gaudir de dues xerrades molt interessants. La primera serà dijous a la tarda, en una masterclass sobre com fer una pel·lícula lowcost; i la segona serà diumenge al matí sobre la trajectòria de la dona en el cinema fantàstic i de terror. Tota la programació del festival es pot consultar al seu lloc web; i els abonaments i entrades es poden comprar presencialment als cinemes Can Castellet o a la pàgina web dels cinemes, a l’apartat ‘Especials’.

El festival també s’ha vist afectat per les mesures de seguretat anti-Covid; la sala tindrà un 70% d’aforament i es desinfectarà després de cada projecció. A més, s’haurà de dur posada la mascareta a l’interior del cinema en tot moment i els organitzadors oferiran gel hidroalcohòlic al accedir a la sala.

Pòster complet del FANTBOI 2021 obra d’Eva Moreno Ruiz // Cedit

Recomanacions personalitzades