Gairebé el 40% de la població de Sant Boi ja ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid

33.260 santboians i santboianes ja han rebut la primera inoculació de la vacuna contra la Covid-19. El ritme de vacunació a la ciutat segueix sent bo i no es registra cap mort a la ciutat des de l’abril.

Vacuna contra la covid // Generalitat

33.260 persones a Sant Boi de Llobregat ja han rebut almenys la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19. Això significa el 39,36% de la població, tenint en compte que hi ha 84.500 habitants segons dades de l’Idescat. A més, ja són 16.322 els habitants de la ciutat que han rebut ambdues dosis de la vacuna.

Els efectes del bon ritme de vacunació a la ciutat també es noten des de fa setmanes en les dades epidemiològiques. L’última actualització del Departament de Salut de la Generalitat mostra que del 24 al 30 de maig -el darrer període del qual es tenen dades- 3.782 persones han estat vacunades. Concretament, 1.999 van rebre la primera dosi de la vacuna i 1.783, la segona.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut del municipi.

Sense defuncions a Sant Boi des de l’abril

La vacunació creix a la ciutat alhora que el nombre de defuncions baixa. Des que es va iniciar la pandèmia un total de 312 persones a Sant Boi han perdut la vida, però la dada positiva és que aquest nombre es va estancar a finals d’abril i, des d’aleshores, no s’han hagut de lamentar noves morts al municipi a causa del coronavirus. Actualment, però, hi ha 8 persones ingressades a l’hospital degut a la malaltia.

Aquesta reducció es dona també en la incidència acumulada -la dada que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut durant les dues setmanes anteriors, i que permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia en un moment determinat-. Les últimes dades de Salut mostren que la incidència acumulada ha passat de 124,89 a ser de 114,28 casos per cada 10.000 habitants. Si aquesta xifra és inferior a 150 casos, es considera que el territori ja no es troba en risc alt.

Lleugera disminució del risc de rebrot i de la velocitat de propagació

Les dades del departament de Salut també mostren que, del 24 al 30 de maig, l’índex de rebrot del coronavirus a Sant Boi es troba en 126; 52 punts més baix que la setmana anterior quan el risc se situava en 178.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

A més, també ha disminuït la velocitat de transmissió del virus, l’anomenada Rt, que tot i que està per sobre de l’1 ha baixat amb respecte a les dades anteriors i ara se situa en 1,09. Els experts consideren que una pandèmia està controlada quan aquest indicador és més baix que 1.

Els epidemiòlegs apunten també que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació i el que ha anat mostrant últimament és que quan una setmana puja, a la següent torna a baixar. S’ha de destacar, però, que les xifres s’estan mostrant força estables darrerament.

43 nous casos positius

La dada que també sembla estabilitzar-se força, i que en els darrers set dies de fet ha baixat, és el nombre de casos positius diagnosticats al municipi. Del 17 al 23 de maig es van detectar 54 casos; mentre que del 24 al 30 han estat 43 els nous contagiats a Sant Boi: 11 persones menys.

S’ha de tenir en compte, però, que cada vegada s’estan realitzant menys proves diagnòstiques. En l’anterior actualització es van fer un total de 1.474 (932 proves PCR i 544 test d’antígens), mentre que les últimes dades mostren que es van fer 1.351 proves (839 PCR i 512 tests) del 24 al 30 de maig. Això vol dir 123 proves menys per detectar possibles contagiats.

El nombre de tests que es realitzen ha anat baixant durant les darreres setmanes. També el perfil dels nous contagis està variant, ja que cada vegada són més joves les persones infectades. La mitjana d’edat es troba ara mateix en 37 anys.

La situació epidemiològica es manté estable al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya

Les dades mostren que, en general, la situació epidemiològica tant al Baix Llobregat com al total de Catalunya s’està estabilitzant. El risc de rebrot a la comarca és de 124, quan la setmana anterior estava en 121 punts, i la velocitat de transmissió se situa en 1,13.

A tota Catalunya el risc de rebrot és més baix i també ha disminuït en relació a la setmana passada. Concretament se situa en 113, amb respecte als 121 punts dels set dies anteriors; i la Rt està en 1,04.

Cinc centres amb almenys un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, hi ha hagut un petit augment del nombre de classes que es troben confinades als centres educatius de Sant Boi. Actualment hi ha 5 escoles o instituts amb almenys un grup confinat, quan la setmana passada eren 2.

L’escola Antoni Tàpies, l’escola Parellada, l’institut Camps Blancs i l’institut Joaquim Rubió i Ors tenen tots ells a una classe confinada; mentre que l’Institut Marianao ha hagut d’aïllar a dos grups.

Recomanacions personalitzades