Les morts per Covid-19 a Sant Boi ja superen les 300

L’última actualització de dades del departament de Salut reflecteix que les defuncions acumulades pel virus a Sant Boi ja han arribat a les 307 després que durant la segona setmana d’abril, l’última de la qual es té dades, hi haguessin cinc defuncions més a causa del virus. Els indicadors epidemiològics han empitjorat, però la vacunació avança amb prop de 3.000 vacunats en una setmana com ja va passar en el període anterior.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot al municipi // Departament de Salut

La Covid-19 ja ha causat fins a 307 defuncions a Sant Boi des que va començar la pandèmia. Així ho mostra l’última actualització del departament de Salut de la Generalitat, que es basa en dades de la segona setmana d’abril –del 5 a l’11 d’abril– i que evidencia com la xifra de defuncions ja ha superat la barrera dels 300 després que durant aquest període hi hagi hagut cinc defuncions més.

De fet, durant aquestes dates els ingressats a causa del virus han estat 26 persones, tres més que en el període anterior. De totes elles, 20 encara continuen hospitalitzades segons dades de Salut. El perfil de les persones contagiades són sobretot dones amb una mitjana d’edat de 42 anys, una mica més grans que dies enrere, quan la mitjana d’edat era de 36.

El risc de rebrot creix 109 punts

L’increment en els ingressos també ha anat acompanyat d’un empitjorament en els indicadors epidemiològics. Per exemple, el risc de rebrot s’ha enfilat 109 punts, i ha passat de 235 a ser de 344. Un augment que preocupa, sobretot perquè els experts xifren a partir de 100 un risc alt de rebrot.

El creixement d’aquest indicador tampoc ha vingut sol: la velocitat de transmissió del virus també ha augmentat. Si durant la primera setmana d’abril, que és quan era Setmana Santa, l’indicador era de 0,99, una setmana més tard s’ha situat en 1,49, cinquanta dècimes més.

Tot i així, les xifres de Sant Boi són molt semblants a les del conjunt de Catalunya i de la comarca, on hi ha un risc de rebrot de 346 i 264 punts, respectivament. Pel que fa a la velocitat de transmissió del virus, al conjunt del Baix Llobregat és d’1,30 i al de Catalunya d’1,53.

El que pràcticament s’ha mantingut són el nombre de casos positius a la ciutat. De 99 han passat a 98, un cas menys en set dies. En paral·lel, han augmentat el nombre de proves diagnòstiques, ja que durant la segona setmana d’abril se n’han fet 647 més que durant la primera setmana. Concretament, s’han fet 2.096 proves diagnòstiques: 1.389 PCR i 707 tests d’antígens.

La vacunació avança: 3.000 vacunats en una setmana

La gran esperança, però, és el ritme de vacunació, que segueix a bon ritme. Durant la segona setmana d’abril s’han vacunat 2.889 persones amb la primera dosi i 142 amb la segona. Si les xifres es comparen amb l’anterior període, però, es veu com s’han vacunat 103 persones més de la segona dosi, i 48 menys de la primera.

En total, des que la vacunació va començar al municipi, 16.087 persones ja han rebut la primera dosi i 5.965 les dues. En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut del municipi.

Cinc centres amb grups confinats

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, hi ha cinc centres educatius amb grups confinats al municipi. En tenen un l’escola Benviure i els instituts Camp Blancs i Ítaca. En canvi, en tenen dos l’escola Amat Verdú i l’institut Joaquim Rubió i Ors.

Tot i així, les dades entren dins la normalitat del conjunt de Catalunya. De fet, si es té en compte que el municipi té un total de 45 centres educatius, es pot veure com els contagis a les escoles són residuals.

Recomanacions personalitzades