Augmenta la velocitat de vacunació de la primera dosi amb gairebé 3.000 santboians en una setmana

Les dades epidemiològiques mostren una certa millora de la situació de pandèmia a Sant Boi de Llobregat. Tot i així, el risc de rebrot segueix sent alt. Gairebé 3.000 persones han estat vacunades amb la primera dosi durant la primera setmana d’abril, més del doble que l’anterior.

Vacunats a l’àrea bàsica de salut Sant Boi – Montclar // Toni SanclementBiocomsc

Augment del ritme de vacunació contra la Covid-19 a Sant Boi de Llobregat; però només pel que fa a la primera dosi. Segons les darreres dades del departament de Salut de la Generalitat, que corresponen al període entre el 30 de març i el 5 d’abril, 2.923 santboians han rebut la primera infecció. Si ho comparem amb la setmana anterior, la xifra és més del doble: set dies abans eren 1.382 vacunes. D’aquesta manera es veu un augment del ritme de vacunació pel que fa a la primera dosi.

El contrari passa amb la propagació de la segona dosi de la vacuna. En el període analitzat han rebut la segona dosi 232 persones, mentre que la setmana anterior van ser 817. En total a la ciutat hi ha 14.146 persones amb la primera dosi de la vacuna injectada i 5.674 amb totes dues.

En aquest mapa interactiu, elaborat pel Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot veure quin és el ritme i l’estat de vacunació per àrees bàsiques de Salut. De fet, en aquest mapa es pot veure com l’alentiment en la vacunació de la segona dosi és comú a tot Catalunya.

La situació de pandèmia a Sant Boi segueix estable en l’inici del mes d’abril

L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat mostra que, del 30 de març al 5 d’abril, l’índex de rebrot a Sant Boi de Llobregat ha passat de 283 punts a 188, per tant hi hagut una disminució de 95 punts i es comença a veure una certa estabilitat en la situació de pandèmia. Tot i aquesta baixada, l’indicador segueix sent alt. De fet, qualsevol xifra més elevada que 100 s’interpreta com un risc de rebrot alt.

També ha baixat la velocitat de transmissió del virus, que ha passat de ser de 1,14 a 0,88. La velocitat de propagació -l’anomenada Rt- torna a estar per sota de l’1; situació que els experts consideren positiva perquè és quan una pandèmia està controlada. De tota manera, els epidemiòlegs també apunten que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

Els indicadors també milloren a la resta de la comarca i a Catalunya

Les dades també mostren una certa millora al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya durant la primera setmana d’abril. El risc de rebrot a la comarca és de 162, quan la setmana anterior estava en 255. La velocitat de transmissió també ha baixat per sota de l’1 al Baix Llobregat, concretament se situa en 0,84. A tota Catalunya, el risc de rebrot se situa en 205, amb respecte els 296 punts de la setmana anterior, i la Rt és de 0,88.

67 nous casos positius i 3 defuncions

Tot i que hi ha una certa millora en els indicadors epidemiològics, la situació segueix sent preocupant. De tota manera, en els últims set dies ha disminuït el nombre de casos positius diagnosticats, ja que si del 23 al 29 de març es van detectar 113, del 30 de març al 5 d’abril han estat 67.

Tot i que cal destacar que s’han realitzat menys proves diagnòstiques. En l’anterior actualització es van fer un total de 1.961 (1.214 proves PCR i 747 test d’antígens), mentre que les últimes dades mostren que es s’han fet 1.208 proves (727 PCR i 481 tests) en els darrers set dies. Això significa 753 proves menys per detectar possibles contagiats.

La mitjana d’edat dels positius es manté entorn els 35-40 anys; i aquesta setmana s’han de lamentar tres noves defuncions per Covid-19 al municipi. Des que va començar la pandèmia ja han mort 305 persones a Sant Boi. D’altra banda, també ha crescut el nombre de persones ingressades: 25 amb respecte a les 10 de la setmana anterior.

Un únic centre amb un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, l’institut Camps Blancs és l’únic centre amb tot un grup confinat. D’altra banda, a l’Escola Barrufet, l’Escola Josep Maria Ciurana, l’Escola Marianao, el Llor, el Molí Nou i Vedruna Sant Boi hi ha persones confinades, però no s’ha hagut d’aïllar a tot un grup.

Recomanacions personalitzades