Sant Boi aposta per convertir-se en una ciutat sostenible dirigida a les persones

En el marc de les jornades ‘El paper de les ciutats metropolitanes en el context de l’Agenda Urbana’, el primer tinent d’alcalde José Ángel Carcelén ha exposat la idea del consistori d’incrementar l’espai públic dirigit a les persones i anar reduint l’ús del vehicle privat poc a poc per convertir Sant Boi en una ciutat més saludable i sostenible.

La jornada s’ha fet presencialment a Can Massallera i també s’ha seguit de manera online // Ajuntament de Sant Boi

Aquest dimecres el teatre de Can Massallera ha acollit unes conferències titulades ‘El paper de les ciutats metropolitanes en el context de l’Agenda Urbana’. Han estat unes jornades organitzades per l’Ajuntament de Sant Boi juntament amb la consultora Tech Friendly dedicades a analitzar el rol que han de prendre les ciutats d’entorns metropolitans, com les que formen part de l’àrea metropolitana de Barcelona, enfront al que es planteja des de les anomenades noves agendes urbanes. En aquest escenari, Sant Boi ha reafirmat el seu compromís d’incrementar l’espai públic destinat a les persones. Per aconseguir-ho, la ciutat està disposada a reduir l’espai dedicat als cotxes.

En diferents xerrades al llarg del matí s’han tractat temes com la mobilitat sostenible, la rehabilitació i regeneracions urbanes, i la innovació i digitalització de les ciutats. L’alcaldessa Lluïsa Moret ha obert uns debats en els que també han participat representats de diferents consistoris d’arreu d’Espanya i organismes públics per debatre sobre la rellevància de l’agenda urbana a l’hora de dissenyar les polítiques de les administracions locals i també regionals.

Tant Sant Boi com altres ciutats mitjanes, que formen part d’entorns metropolitans, tenen una estratègia pròpia i alhora participen en una realitat metropolitana que les uneix i identifica més enllà dels seus propis límits territorials. A la jornada han participat diverses ciutats d’Espanya per les quals l’agenda urbana pot ser una gran oportunitat per impulsar els seus projectes de futur gràcies als fons Next Generation de la Unió Europea. Ciutats com Viladecans, Valladolid, Barakaldo, Pinto, Sant Joan Despí, Castelló, Sevilla o València són algunes de les que han intervingut.

Aquesta trobada també ha servit per evidenciar la necessitat d’establir aliances entre territoris i institucions per fer front als reptes comuns. Aquesta es tracta de la segona jornada que realitza l’ajuntament santboià juntament amb Tech Friendly. La primera va ser al 2019 i, tenint en compte que al 2020 no es van poder realitzar, Lluïsa Moret ha destacat la importància de què «les ciutats puguem reflexionar conjuntament. No hem volgut renunciar a la oportunitat de mantenir aquest espai d’intercanvi«. L’alcaldessa també ha destacat que «el context i la realitat metropolitanes són una oportunitat perquè les ciutats articulin aliances«.

Sant Boi vol incrementar l’espai públic per a les persones

En una de les taules rodones, dedicada a la mobilitat sostenible en entorns metropolitans, el primer tinent d’alcalde José Ángel Carcelén ha explicat les accions que s’estan duent a terme a Sant Boi envers a aquest tema. En el que més estan treballant actualment és en “recuperar espais per a les persones”, un procés “que genera conflicte social, per això s’ha de fer amb pedagogia”. Però Carcelén ha assegurat que l’objectiu és anar reduint l’espai per al vehicle privat de la ciutat.

La resta de taules rodones s’han dedicat a l’agenda urbana davant els fons Next Generation, a la rehabilitació i regeneració urbana i a la innovació i digitalització de les ciutats. Finalment, l’alcaldessa ha estat l’encarregada de tancar la jornada juntament amb la secretària general d’innovació del ministeri de Ciència i Innovació, Teresa Riego.

Recomanacions personalitzades