La velocitat de propagació de la Covid-19 torna a pujar per sobre de l’1

El ritme de propagació del virus torna a enfilar-se després de setmanes de treva i ja es troba per sobre de l’1. Els epidemiòlegs consideren que una pandèmia està controlada quan no se supera aquest llindar. També puja el nombre de positius respecte a la setmana anterior.

La corva negra mostra l’evolució del risc de rebrot a la ciutat // Generalitat

Després de setmanes de certa calma, els indicadors epidemiològics tornen a augmentar. L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat mostra que del 16 al 22 de febrer -el darrer període del qual es tenen dades- hi ha hagut un augment del risc de rebrot a Sant Boi de 64 punts. Si la setmana anterior era de 188, ara es troba en 252 punts.

A més, la velocitat de propagació -l’anomenada Rt- que estava per sota de l’1, ara ha tornat a pujar i ja s’enfila fins a 1,17. L’augment és preocupant, sobretot si es té en compte que els epidemiòlegs consideren que una pandèmia està controlada quan la Rt es troba per sota d’1. De fet, des que va començar el mes de febrer, aquest indicador s’havia allunyat d’aquest llindar, però ara ha tornat a pujar. D’altra banda, els experts també apunten que el més important és veure de la Rt la seva evolució i no la dada d’un dia concret. Així doncs, caldrà esperar uns dies més per veure si aquest canvi és realment important o no.

Menys risc de rebrot que a Catalunya, però més que al Baix Llobregat

Si les dades de Sant Boi es comparen amb les del conjunt del Baix Llobregat i de Catalunya, es veu com la ciutat es troba en una situació de risc epidemiològic semblant. En xifres, a Catalunya el risc de rebrot es troba en 269 punts i a la comarca en 247.

La velocitat de propagació també ha pujat per sobre de l’1 tant a Catalunya com al Baix Llobregat, però a Sant Boi és lleugerament més alta. A Catalunya, la Rt és d’1,03 i a la comarca d’1,04. Per tant, la velocitat de propagació ha pujat a tot el territori.

95 casos positius

El que també ha crescut al municipi és el nombre de persones contagiades. Si del 9 al 15 de febrer es van comptabilitzar 88 casos, ara els positius han pujat fins a 95.

També s’han fet menys proves diagnòstiques d’una setmana a l’altra. Concretament, s’han fet 651 proves menys. Si en l’últim període es van fer 2.854 proves (1.414 proves PCR i 1.440 test d’antígens), ara se n’han fet 2.203 (1.313 PCR i 890 tests).

Pel que fa al perfil de les persones contagiades, la mitjana d’edat dels afectats ha passat de ser de 43 anys a 39. També ha canviat la prevalença d’afectació, ja que els homes han passat a ser en el col·lectiu que més contrau el virus amb un 52,63% d’afectació.

Respecte a les defuncions, el virus ha causat dues morts a la ciutat, les mateixes que la setmana anterior. En total, la pandèmia ja s’ha endut 287 persones a Sant Boi de Llobregat.

Més 1.000 persones reben la primera dosi de la vacuna en una setmana

Una dada esperançadora és que a la ciutat s’han vacunat 1.122 persones més durant la setmana: 1.034 de la primera dosi i 88 de la segona. En total ja hi ha 2.150 persones a la localitat amb totes dues dosis injectades.

9 centres amb grups confinats

El que també ha augmentat és el nombre de centres educatius amb grups confinats. Si en l’anterior actualització epidemiològica hi havia cinc centres amb classes en quarantena, ara n’hi ha nou, quatre més.

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat tenen un grup confinat l’escola Josep Maria Ciurana, l’institut Ítaca, l’institut Marianao, l’escola Llor i la llar d’infants municipal La Marta, així com el CFA Sant Boi i el Pedagògium Cos.

En canvi, l’escola Parellada té cinc classes en quarantena i un total de 95 persones confinades. També té més d’un grup classe confinat l’institut Rafael Casanova, on hi ha tres grups en quarantena i un total de 57 persones confinades.

Tot i així, les dades entren dins la normalitat del conjunt de Catalunya. De fet, si es té en compte que el municipi té un total de 45 centres educatius, es pot veure com els contagis a les escoles són residuals.

Recomanacions personalitzades