Baixa la participació durant el matí de les primeres eleccions de la pandèmia

Unes 13.450 persones han votat durant un matí plujós a Sant Boi. La participació ha caigut gairebé 13 punts amb respecte les eleccions al Parlament del 2017, en un 14F caracteritzat per les mesures de seguretat, per evitar contagis, als col·legis electorals.

Voluntaris de Protecció Civil han donat suport durant la jornada electoral // María Samblás

Les eleccions al Parlament de la Generalitat de Catalunya d’aquest 14 de febrer seran recordades per ser les primeres celebrades en temps de pandèmia. Fins les 13 hores s’han apropat a votar un total de 13.452 persones dels 62.107 santboians i santboianes amb dret a vot; un 21,66% del cens. En comparació amb les darreres eleccions autonòmiques, la participació durant el matí ha baixat en 12,92 punts.

La jornada electoral començava sense incidències, i amb el 100% de les meses constituïdes des de primera hora del matí. En total s’han distribuït les 110 meses de votació en 23 col·legis electorals, 9 espais més que en els anteriors comicis. Alguns dels nous col·legis electorals han estat l’institut Rafael Casanova, el Mercat de la Muntanyeta, l’Escola de Música Blai Net, l’Hotel d’Entitats i el Poliesportiu La Parellada, entre d’altres.

La Generalitat ha recomanat tres horaris de votació per evitar aglomeracions. De 9 a 12h hores les persones de risc i majors de 65 anys, de 12 a 19h la ciutadania general, i de 19 a 20h les persones contagiades, en quarantena o que hagin estat en contacte directe amb un positiu. En aquesta darrera hora del dia, els membres de les meses electorals portaran un equip de protecció individual (EPI), a més de guants i mascaretes FFP2 que ja han portat durant tot el dia.

En alguns punts de votació s’han generat petites aglomeracions // María Samblás

Molts votants han estrenat col·legi electoral aquest 14F

Durant les primeres hores del matí, l’afluència de votants no ha estat gaire alta; però a partir de les 12, quan la ciutadania general ja podia votar, s’han començat a generar cues. A la porta de Can Massallera s’han apropat molts votants acostumats a què el centre cívic fos el seu lloc habitual de votació i s’han trobat amb què havien d’anar a un altre. “Jo sempre he votat aquí i avui he d’anar al Poliesportiu de La Parellada”, lamentava un veí de Sant Boi. Un voluntari de Protecció Civil ajudava als santboians dubtosos i intentava evitar les aglomeracions.

Tots els col·legis electorals comptaven amb circuits diferenciats d’entrada i sortida. Els espais s’han desinfectat abans i durant la jornada; i les meses comptaven amb mampares protectores, gel hidroalcohòlic i safates per deixar el carnet d’identitat, i així evitar contactes. Tot i això alguns veïns es queixaven de que, en alguns punts de votació com per exemple l’Hotel d’Entitats, hi havia “molta cua”.

La ciutat ha estrenat nous punts de votació com el Mercat de la Muntanyeta // Ajuntament de Sant Boi

Recomanacions personalitzades