La velocitat de propagació del virus a Sant Boi s’enfila fins a l’1

Els indicadors epidemiològics empitjoren lleugerament a Sant Boi amb un creixement de la velocitat de propagació del virus (Rt) de 23 dècimes que situa aquest índex en l’1,05, una xifra que preocupa ja que quan aquest indicador supera l’1 els epidemiòlegs consideren que la pandèmia no està controlada.

La corba negra indica l’evolució del risc de rebrot // Generalitat

La Covid-19 no dona treva a Sant Boi de Llobregat. L’última actualització de dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que fa referència a la setmana passada –del 25 al 31 de gener– reflecteix un augment de la velocitat de propagació del virus de 23 dècimes. Si en l’anterior període, l’anomenada Rt es trobava en 0,82, en els últims set dies de gener aquest índex s’ha enfilat fins a l’1,05.

El creixement no és desmesurat, però sí que preocupa perquè els epidemiòlegs consideren que una pandèmia està controlada quan aquest indicador es troba per sota d’1. Tot i així, les dades també reflecteixen una disminució en 19 punts del risc de rebrot, que ha passat de ser de 572 a 553.

El risc de rebrot o índex de creixement potencial mesura els possibles nous casos diagnosticables els propers 14 dies i està relacionat amb l’aparició de nous brots epidèmics. Però, els epidemiòlegs encara no poden respirar tranquils, ja que es considera que la situació és perillosa quan aquest valor superar el centenar.

Si les xifres es comparen en relació amb els índexs que hi ha a la comarca i al conjunt de Catalunya, s’observa que la ciutat té unes dades una mica elevades respecte a la resta. Per exemple, al Baix Llobregat la rt és de 0,91 i al conjunt de Catalunya de 0,92. El risc de rebrot, en canvi, a la comarca és de 498 i al conjunt de Catalunya de 501 punts.

Prop de 40 casos positius menys

El que sí que dona lloc a certa esperança és el nombre de positius diagnosticats. En l’última setmana de gener se n’han diagnosticat 38 menys que en l’anterior període. Així, s’ha passat de 245 casos positius a 207. Si es té en compte que en total s’han fet 3584 proves diagnòstiques (2.183 PC i 1.401 tests d’antígens), la taxa de positivitat se situa en el 6,86%.

Tot i així, cal tenir en compte que també s’han fet menys proves diagnòstiques que en l’anterior període, ja que del 18 al 24 de gener es van efectuar 4.129 proves entre PCR i testos d’antígens, 545 més que les que s’han fet en l’última setmana de gener.

Increment de la variant britànica

Segons l’Hospital Universitari de Bellvitge, un 13% dels casos de Covid-19 a l’àrea metropolitana sud de Barcelona ja correspon a la variant britànica del virus. Així ho expressa un estudi del Servei de Microbiologia del Laboratori Clínic Territorial Metropolitana Sud, integrat dins de Bellvitge, després de fer un cribratge d’aquesta variant que s’està portant a terme des de finals del mes de desembre.

L’estudi assegura que hi ha una tendència de “continu increment de la proporció de casos de la variant britànica”, ha explicat Bellvitge en un comunicat. De fet, a cada setmana analitzada el percentatge és més elevat fins a arribar al 13%.

“Aquest seguiment també revela que la variant no apareix només en focus localitzats, sinó en un nombre elevat i estès de municipis”, han assegurat des de l’hospital. Tot i així, no s’especifica l’impacte a cada localitat en contret.

La mitjana d’edat dels afectats es manté en els 43 anys

Si s’observa el perfil dels afectats, la mitjana d’edat de les persones que contrauen el virus continua sent de 43 anys i les dones es mantenen com un dels col·lectius més vulnerables al virus, amb un 52,66% d’afectació. També és cert que les dones tenen de mitjana més esperança de vida que els homes.

618 persones han rebut la segona dosi de la vacuna

Un altre dels motius que donen lloc a l’esperança és que el ritme de vacunació ha repuntat, sobretot pel que fa a la segona dosi de la vacuna. Si en l’anterior període, 157 van rebre la segona dosi, en l’última setmana de gener la vacuna s’ha acabat d’administrar a 618 persones.

Pel que fa la primera dosi de la vacuna, però, només 112 persones l’han rebuda en els darrers set dies de gener, quan en l’anterior període la van rebre 510 persones.

Amb aquestes xifres, Sant Boi ja té un total de 2.227 persones vacunades amb la primera dosi i 954 amb les dues.

30 ingressats i 7 defuncions

Durant els últims set dies de gener, hi ha hagut 30 persones ingressades a causa del virus, de les quals actualment 29 es troben encara hospitalitzades. Pel que fa a morts, hi ha hagut 7 defuncions a causa del virus, que eleven la xifra acumulada de mortalitat al municipi a causa de la pandèmia en 276 persones mortes, en dades del govern català.

8 centres amb grups confinats

En xifres del portal Escola Segura de la Generalitat, a hores d’ara vuit centres educatius dels 45 que hi ha al municipi tenen algun grup confinat. Segons aquest web, les escoles Montbaig i Sant Josep tenen una classe confinada, així com el centre Pedagògium Cos i l’institut Marianao.

En canvi, la Fundació Llor i l’escola Casablanca tenen cinc grups confinats, l’institut Camps Blancs tres classes en quarantena i l’escola Vicente Ferrer dos grups. Tot i així, les dades entren dins la normalitat si s’observa l’afectació al conjunt de Catalunya.

Recomanacions personalitzades