Sant Boi registra 25 ingressos i cinc morts per Covid-19 en una setmana

L’evolució a la ciutat s’està comportant d’una forma diferent de la que registra la mitjana de Catalunya i el conjunt de la comarca. La velocitat de reproducció del virus ha baixat lleugerament, però el risc de rebrot s’ha enfilat 100 punts.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi de Llobregat // Salut

Sant Boi de Llobregat registra a mitjans de gener unes dades epidemiològiques preocupants. Les mesures restrictives semblen estar tenint un efecte directe als indicadors epidemiològics de Catalunya i del Baix Llobregat: baixa el risc de rebrot i la velocitat de retransmissió del virus (Rt), tot i que la pressió hospitalària és important. Tanmateix, a Sant Boi no es compleix del tot aquesta tendència.

Per una banda, l’Rt s’ha situat a la ciutat a 1,24, segons les dades d’accés públic del departament de Salut de la Generalitat, pels dies compresos entre l’11 i el 17 de gener. Només ha disminuït 13 dècimes respecte a la setmana anterior. Els experts consideren que la pandèmia no està controlada fins que el valor de la velocitat no disminueix de l’1.

Una velocitat d’1,24 vol dir que cada persona infectada amb el virus a Sant Boi de Llobregat el transmetrà, de mitjana, a més d’una persona. Dit d’una altra manera: per cada deu persones infectades a dia 17 de gener, 12 més se’n contagiaran cinc dies més tard, és a dir, a dia 22.

A Catalunya i al Baix Llobregat, durant el mateix període de temps, l’Rt s’ha situat en 1,07 i 1,04, respectivament. I cal tenir en compte que han disminuït, respecte a la setmana anterior, en gairebé 30 i 40 dècimes, també respectivament.

Gairebé 330 contagis amb un percentatge de positius inferior

En només una setmana s’han registrat 329 positius en Covid-19, 77 més que la setmana anterior. Però també és cert que el nombre de proves diagnòstiques realitzades a la ciutat ha augmentat.

Concretament, s’ha realitzat 2.879 PCR i 1.198 tests antigènics. I el percentatge de proves positives ha disminuït, tal com acostuma a passar quan es realitza un major nombre de proves. Aquesta setmana, els resultats positius han estat el 9,61% mentre que l’anterior van ser l’11%.

Aquest percentatge suposa que, per cada 100.000 habitants, gairebé 396 persones serien positives. Les contagiades, a banda, tenen una mitjana de 42 anys i gairebé el 56% són dones.

Des de l’inici de la pandèmia, 5.528 han donat positiu després d’una prova diagnòstica, 621 han ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i 264 han mort. A la ciutat, a dia 20 de gener, 1.798 ja han estat vacunades de la primera dosi i una de la segona.

Risc de rebrot, a l’alça

El risc de rebrot ha augmentat 100 punts a Sant Boi de Llobregat respecte a la setmana anterior i s’ha situat en 847 punts. Mentrestant, a Catalunya ha disminuït prop de 100 punts i més de 100 al Baix Llobregat.

El risc de rebrot fa un pronòstic de quina serà la situació epidemiològica al territori durant els 14 dies pròxims. Es calcula multiplicant l’Rt i la incidència acumulada (IA), que fa una avaluació de la influència que el virus ja ha tingut sobre la població i que a Sant Boi de Llobregat a 681,62 punts, més de 100 per sobre que la setmana anterior.

Recomanacions personalitzades