La Síndica de Greuges demana enfortir els Serveis Socials davant la crisi de la Covid-19

La Síndica de Greuges de Sant Boi, Dolors Vallejo, demana amb quatre síndics més que les administracions locals millorin els seus mecanismes d’atenció davant l’emergència social de la Covid-19 i que dotin de més personal àrees com Serveis Socials.

La Síndica de Greuges de Sant Boi, Dolors Vallejo, en una imatge d’arxiu // Ajuntament

Toc d’atenció de la Síndica de Greuges de Sant Boi de Llobregat, Dolors Vallejo, que juntament amb els síndics de Badalona, Terrassa, Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet han elaborat un informe en el marc del Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya sobre la resposta dels ajuntaments davant la pandèmia.

En el document, els síndics demanen que els ajuntaments siguin més àgils a l’hora de respondre les peticions de la ciutadania davant la crisi de la Covid-19 i dotin de més personal àrees com les de Serveis Socials.

També exigeixen que es reforcin els serveis telefònics i que s’implantin nous canals de comunicació perquè els ajuntaments puguin arribar a tota la ciutadania. A més, insten a resoldre les traves administratives al voltant de l’empadronament, que segons diuen ha suposat que moltes persones –sobretot d’origen migrant– quedessin fora del sistema d’ajuda durant la pandèmia.

Els síndics també volen que des les administracions locals s’insti els centres hospitalaris de les poblacions i les àrees de Serveis Socials a formar-se per poder assessorar en matèria de testaments a persones que es trobin en un estat de salut greu.

Formació en Drets Humans als cossos policials

L’informe també posa el focus en la Policia. Proposen que es revisin les actituds dels cossos policials envers les persones vulnerables i que es formi els agents en matèria de Drets Humans i de mediació comunitària.

De fet, suggereixen que caldria incorporar mediadors als equips policials, de la mateixa manera que creuen que caldria que totes les poblacions del territori disposessin d’una sindicatura de greuges.

Tot i les propostes de millora, Vallejo i la resta de síndics també reconeixen la feina feta pel conjunt de les administracions locals i afirmen que són “les administracions que més han estat a primera línia a l’hora d’atendre la ciutadania durant la pandèmia”.

Per això, confien que l’informe serveixi per “garantir que els ens locals continuaran estant al primer esgraó d’atenció ciutadana”.

Recomanacions personalitzades