Representants del PSC del Baix Llobregat exigeixen a la Generalitat crear una nova Llei de Barris per rehabilitar els districtes construïts durant les onades migratòries de la dècada dels 60. Els socialistes proposen una inversió de 250 milions d’euros per fer-los més sostenibles, saludables i accessibles i millorar-ne la cohesió social.
L’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i altres representants socialistes de la comarca demanen la creació d’una nova Llei de Barris adaptada a les necessitats actuals per rehabilitar els barris “autoconstruïts” dels municipis catalans.
La Llei de Barris va ser una legislació impulsada entre el 2004 i el 2010 pels governs del PSC, ICV i ERC. Va aportar 750 milions d’euros per la transformació urbanística i social dels barris nascuts durant les migracions de la dècada dels 60.
Tal com ha explicat Moret en un acte davant dels mitjans de comunicació, el PSC proposa crear un fons de 250 milions d’euros destinat a la rehabilitació d’aquests barris de cara a la nova legislatura.
Moret ha assegurat que aquests diners es dividirien en tres eixos diferents: fer els barris més sostenibles, més saludables i incrementar la cohesió social.
Incrementar l’eficiència energètica
“Necessitem que els nostres habitatges siguin eficients energèticament”, ha explicat l’alcaldessa, “aïllar tèrmicament aquests edificis servirà per estalviar energia i fer front a la pobresa energètica”. Moret ha recalcat com aquesta rehabilitació es traslladaria en un benefici econòmic per les mateixes famílies.
A més, ha afegit que l’objectiu és assolir l’accessibilitat universal: “la majoria d’aquests barris han envellit. Hi viu gent gran i han de poder accedir a tots els espais”.
Amb la participació dels veïns
A més, l’alcaldessa de Sant Boi ha incidit en la necessitat de desenvolupar aquestes renovacions “des de la comunitat” per “empoderar els veïns i apostar per la cohesió social”. “Tots els projectes es faran amb la participació directa dels veïns. Són els qui gaudiran dels seus beneficis”, conclou.
També amb la mirada posada en els habitants dels barris, Lluïsa Moret creu que les renovacions obriran un nou nínxol d’ocupació “molt necessari” per fer front a les crisis socials i econòmiques causades per la Covid-19.
Casablanca, renovat amb la Llei de Barris
De fet, Sant Boi ja es va beneficiar de la primera Llei de Barris entre l’any 2006 i el 2010. El barri de Casablanca encaixava en els criteris per rebre la subvenció de la Generalitat.
En total, va rebre 13.336.199 euros, finançats entre l’Ajuntament i el govern català a parts iguals. “Ens va permetre generar ocupació i treballar per la cohesió social del barri”, ha afegit l’alcaldessa.
‘Dignificar’ els barris de la comarca
Sant Boi no va ser l’únic municipi del Baix Llobregat que va obtenir ajudes per millorar. En total, es van invertir 135 milions d’euros en la renovació de 15 barris de 13 municipis de la comarca.
En el moment de presentar la proposta dels socialistes, el primer secretari del partit al Baix Llobregat i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha destacat com la Llei de Barris va ajudar “dignificar la vida de les persones” i a “millorar l’espai residencial dels veïns”.
Poveda ha aprofitat la intervenció per criticar als governs posteriors al 2010 per no haver «continutat la tasca iniciada als barris». “Hem de reprendre la dinàmica de recuperació dels nostres barris”, ha remarcat l’alcalde de Sant Joan Despí.
El secretari comarcal del partit ha proposat invertir 250 milions d’euros en aïllar tèrmica i acústicament els barris, dotar-los d’energies renovables i millorar els espais públics.
A l’acte també han participat, Carles Ruíz, alcalde de Viladecans; el primer tinent d’alcalde del Prat, Juan Pedro Pérez; l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda; i Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues. Tots aquests municipis van rehabilitar algun dels seus barris gràcies a les inversions de la Llei de Barris.