La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi es mobilitza en contra de la urbanització de la Riera de la Bòbila

La plataforma ciutadana es manifesta en contra de la construcció de 49 habitatges a la Riera de la Bòbila, que posa en risc la biodiversitat de la zona segons l’entitat. Els participants han plantat 30 arbres autòctons a les zones verdes afectades a tall de protesta.

Els manifestants plantant arbres // Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi va organitzar una concentració el matí de diumenge per protestar contra la urbanització de la Riera de la Bòbila. Allà està planificat construir 49 habitatges en el marc del projecte Cosint Barris que pretén connectar els barris de muntanya amb la resta de la ciutat.

Al voltant d’un centenar de santboians van passar per la Bòbila entre les onze del matí i la una del migdia per participar en les activitats gratuïtes. Els participants es van organitzar en “microgrups” per plantar un total de 30 esqueixos proporcionats per la plataforma. “El nostre objectiu manifestar-nos i conquerir l’espai que es perdrà si es construeixen els pisos”, explica Xavier Ladero, portaveu de la plataforma, a Sant Boi Diari.

En una concentració molt familiar, infants de Sant Boi van der dibuixos de l’arbre que van plantar. “En certa manera l’han apadrinat. Ara quan passegin per la Bòbila podran veure com creix i regar-lo”, afegeix Ladero.

Gran biodiversitat

Segons la plataforma, l’edificació de la Riera suposarà la pèrdua de 3.000 metres quadrats d’espais verds. A més, asseguren que posa en risc 20 espècies d’animals com el gaig, el puput o l’esquirol vermell. Ladero explica que la falda de la muntanya és una zona on molts ocells migren, ja que és un espai menys poblat.

La Riera de la Bòbila és un espai ric en espècies de flora i amb un arbrat divers, afirmacions recolzades pel Centre d’Estudis Santboians. “Edificar aquí posa en risc aquesta riquesa”, conclou.

Per altra banda, la Bòbila es tracta d’una riera natural i els membres de la plataforma consideren “perillós” pels futurs habitatges edificar-los en la zona. “En època de pluja augmentarà el cabal, no sé com la pretenen controlar”, explica el portaveu, “no és un espai idoni per augmentar la població”.

La plataforma prepara futures accions similars a aquesta manifestació al barri del Bori i col·laborarà amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona a repoblar la part de la Muntanyeta que es va cremar aquest estiu.

En contra de les noves edificacions

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns lluita per la defensa dels espais verds de la ciutat. La seva principal reivindicació és evitar la construcció de 817 habitatges repartits per Sant Boi. Concretament als barris de muntanya, suposarà la pèrdua de 144.822 metres quadrats de sòl verd, segons els seus càlculs.

Des de Defensa dels Béns Comuns, creuen que no és necessari seguir construint pisos a Sant Boi, ja que hi ha 2.808 habitatges vuits segons dades proporcionades per l’Ajuntament l’any 2019. Concretament al barri de Marianao, hi ha 864 vivendes buides.

Recomanacions personalitzades