Una ruta mostra la vinculació de Maria-Mercè Marçal amb Sant Boi

El recorregut es concentra en quatre punts d’interès que connecten l’escriptora amb la ciutat i on es podrà llegir un poema i escoltar un àudio. Marçal va ser professora a l’Institut Rubió i Ors i el pis on va viure va ser la seu de l’editorial Edicions del Mall.

Placa-Ruta-Literària-Maria-Mercè-Marçal
Les quatre parades compten amb un codi QR amb enllaços que permeten conèixer a Marçal // Ajuntament

La Ruta Literària Maria-Mercè Marçal ja és una realitat a Sant Boi de Llobregat. Un recorregut pels carrers mostra la vinculació de l’escriptora amb la ciutat i dona a conèixer aspectes destacats de la vida i l’obra de la poeta, novel·lista, editora, professora i traductora.

La ruta es concreta en quatre punts clau: l’institut Joaquim Rubió i Ors, l’edifici on va viure al barri de Marianao, l’escola bressol La Mercè i els jardins de Maria-Mercè Marçal, batejats d’aquesta manera en honor a l’escriptora.

A cada parada de la ruta hi ha un codi QR que permet accedir a un text que explica la relació entre el punt i Marçal, a un poema i a un àudio.

El punt de partida de la ruta és l’institut Rubió i Ors, on Maria-Mercè Marçal va fer classes de català entre 1972 i 1980. L’escriptora també va encapçalar iniciatives literàries, recitals i escenificacions poètiques que van permetre una realitat cultural prohibida a finals del franquisme.

El recorregut segueix fins al número 58 del carrer de la Victòria, al barri de Marianao. En aquest edifici hi va viure Marçal l’any a partir del 1974 amb el seu marit, Ramon Balasch. El pis va ser la seu d’Edicions del Mall, fundada el 1973 per Marçal i Balasch. Marçal hi va editar tres llibres de poesia: Bruixa de dol, Sal oberta i La germana, l’estrangera.

Exterior de l’edifici on vivia Maria-Mercè Marçal // Ajuntament

La tercera parada és l’escola Bressol La Mercè, inaugurada el curs 2008-2009, coincidint amb el desè aniversari de la mort de l’escriptora. Marçal va reivindicar la maternitat en solitari sense renunciar a la vida professional i l’activisme polític.

Els jardins homònims són el punt final de la ruta. Els jardins Maria-Mercè Marçal es van inaugurar el 1998, poc després de la seva mort. En aquest espai s’evoquen els orígens rurals de Marçal.

Fruit del 20è aniversari

L’any 2018 Sant Boi va commemorar el 20è aniversari de la mort de Maria-Mercè Marçal amb ‘Sant Boi recorda Maria-Mercè Marçal’, un conjunt d’actes per preservar i difondre el seu llegat.

La creació de la ruta és fruit d’aquella commemoració.  Ha estat ideada per un grup d’alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística de Sant Boi i s’ha concretat gràcies a una proposta ciutadana de recuperació de la memòria històrica recollida en els pressupostos participatius del 2019.

Recomanacions personalitzades