L’Ajuntament destina mig milió d’euros per pal·liar els efectes del coronavirus

La creació d’aquest instrument, que forma part d’un pla de xoc local, ha estat aprovada per unanimitat en el ple municipal extraordinari d’abril, el primer fet de forma telemàtica de la història. La previsió és que, pròximament, el fons s’ampliï fins al milió d’euros.

Captura d’imatge del ple extraordinari del 17 d’abril // Irene Juárez

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha celebrat el 17 d’abril un ple extraordinari, el primer telemàtic de la història de la democràcia, en què s’ha aprovat per unanimitat la creació d’un fons de contingència de 500.000 euros que es destinarà a pal·liar els efectes econòmics, socials o psicològics que la pandèmia del coronavirus ha tingut, i tindrà, sobre els santboians. Aquest fons forma part d’un pla de xoc local.

Tant el govern municipal format pel PSC i Sant Boi en Comú com els diferents grups municipals de l’oposició tenen clar que aquesta xifra haurà d’augmentar en 500.000 euros més, procedents de les ajudes que la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya han d’aportar.

Malgrat l’acord generalitzat del ple, molts partits han posat sobre la taula el fet que aquesta quantitat, tot i estar pendent d’ampliar-se, no serà suficient. Així ho ha reconegut l’alcaldessa, Lluïsa Moret, que ha previst que el fons «continuï nodrint-se» en el futur. Tot i això, l’aprovació per unanimitat indica una unió política per lluitar contra els efectes de la pandèmia.

Modificació dels pressupostos

Els primers 500.000 euros han estat extrets dels fons propis de l’Ajuntament de Sant Boi. Per tant, per tal d’aprovar aquesta primera mesura del pla local de xoc, s’ha hagut de procedir a una modificació dels pressupostos municipals.

Així, segons ha explicat la segona tinenta d’alcaldessa, Salut González, el mig milió d’euros ha estat procedent de diferents partides pressupostàries que, en la gran majoria, corresponen a aquells serveis o accions que no s’han pogut realitzar a causa de la situació de confinament.

Per extreure la quantitat, segons González, l’equip tècnic ha procedit a una revisió exhaustiva de «totes i cadascuna de les partides pressupostàries, fins i tot les més petites». L’objectiu ha estat poder aportar la quantitat màxima possible per poder disposar d’un fons suficient per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, així com ajudar a les famílies que han vist disminuir els seus ingressos, «i a les persones que no podran fer front al seu dia a dia».

Mesura necessària però insuficient

Tots els grups polítics amb representació al Consistori han acordat donar suport a aquesta creació, però molts han destacat que la quantitat no serà suficient per donar cobertura a persones i organismes que ho necessiten. Per part de Sant Boi en Comú, Dani Martínez, que forma part del govern, ha destacat que «aquest pla de xoc es complementarà amb les ajudes d’altres administracions».

El regidor d’ERC, Miquel Salip, per la seva banda, ha instat al govern municipal a destinar part d’aquesta quantitat a motivar «el consum local i de proximitat, el sector alimentari o el sector de la salut», entre altres, i no deixar-ho tot en mans de la construcció. El regidor de Podem-Esquerra Unida i Alternativa, Jorge Romero, ha assegurat sentir-se «satisfet» amb la mesura i ha avançat «possibles vots favorables a modificacions pressupostàries per dotar el pla de xoc».

Des de Ciutadans també han donat suport a la iniciativa, perquè «davant una lògica diferent, cal reaccionar de manera diferent», ha afirmat el regidor Luís Tejedor. Tot i això, ha demanat que aquest sí «no serveixi de precedent».

Per últim, la regidora no adscrita Olga Puertas ha posat de manifest que les partides pressupostàries que s’han modificat «no implicaven cap canvi important», i que entén que hi ha d’altres que es podrien haver afegit. Així, destaca que «un milió serà totalment insuficient», opinió que ha estat secundada per l’alcaldessa.

Recomanacions personalitzades