Què pots fer i què no pots fer durant el confinament?

Protecció Civil ha publicat un llistat que intenta aclarir els dubtes més freqüents sobre les restriccions d’activitats pel coronavirus a Catalunya.

L’estat d’alarma que està decretat arreu d’Espanya ve de la mà d’unes mesures que tota la societat està obligada a complir. És per això que Protecció Civil ha publicat un llistat que recull les restriccions que s’han de respectar a Catalunya. La primera de totes és la restricció de la mobilitat.

Així doncs, “la mobilitat es limita a determinades activitats: adquisició d’aliments, productes farmacèutics de primera necessitat, entitats financeres i assegurances, desplaçament al lloc de treball, retorn a residència habitual, atenció i cura a menors d’edat, gent gran i altres persones especialment vulnerables. Qualsevol altra activitat anàloga es farà individualment excepte l’acompanyament a persones amb discapacitat o altra causa justificada”.

Cal destacar, però, que romandran obertes les botigues d’aliments i els supermercats, considerats serveis essencials. En aquest sentit, els subministraments a aquestes botigues estan totalment assegurats. La gent podrà sortir a comprar “només per realitzar les compres habituals i evitant aglomeracions”, i “l’estada dins l’establiment serà el mínim i imprescindible per realitzar la compra necessària. El departament de Salut de la Generalitat recomana mantenir entre 1 i 2 metres de distància entre persones”.

Els comerços que queden oberts seran: les botigues “d’alimentació, begudes, farmàcies, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments d’animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència, tintoreries i bugaderies”.

Visites restringides

No es poden realitzar trobades al carrer ni portar els infants al parc. Només es poden visitar “persones vulnerables o dependents”. També es pot sortir “per la recollida de menors d’edat en els domicilis dels progenitors/tutors, inclòs règim de custòdia compartida o similar”. D’altra banda, a les persones dependents se’ls garanteix l’assistència. Es permet també treure a passejar el gos o mascota.

Les cites mèdiques no urgents també s’estan posposant, així com les cites per a dur a terme rehabilitació. Els ajuntaments, d’altra banda, optaran per implementar els serveis d’atenció telefònica o telemàtics. “S’ha suspès els terminis de tramitació administrativa (els propers 15 dies no compten dins dels terminis disponibles pels tràmits administratius)”.

També es pot anar a les sales de vetlla al tanatori “respectant les mesures previstes per evitar aglomeracions i mantenint les distàncies. No es permet en cas que el difunt sigui a causa de la Covid-19”.

Les activitats d’oci queden anul·lades

Els restaurants i bars estaran tancats durant 15 dies, així com el cine, el teatre, museus, biblioteques, centres cívics, centres comercials i instal·lacions esportives. Les activitats esportives programades queden anul·lades o posposades.

El transport públic funciona “però amb afectacions al servei i la seva ocupació segons tipologia amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. Consulteu detalladament en el gestor del servei”, recomana Protecció Civil.

Per últim, queden garantits els moviments dels serveis d’emergència així com els serveis essencials de “seguretat i emergències, salut, serveis penitenciaris, serveis socials i residencials, serveis funeraris, electricitat, aigua potable, aigües residuals, serveis de depuració d’aigües, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius (transport i veterinaris) i escorxadors.”

Persones d’alt risc

“Salut indica que els grups de major risc són les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars, o amb problemes al sistema immunològic”, remarquen.

A hores d’ara hi ha tres telèfons actius: el 012 per consultar informació sanitària, el 061 per urgències relacionades amb el coronavirus i el 112 destinat a emergències.

Recomanacions personalitzades