Un centenar de persones forma una xarxa de voluntariat per ajudar a qui ho necessiti durant el període de confinament

Un grup de veïns de Sant Boi s’ofereix a fer compres, cangurs o d’altres encàrrecs a persones de risc que no puguin sortir al carrer o a famílies amb fills que no puguin cuidar durant els pròxims 15 dies.

Un dels formularis distribuïts a un barri de Sant Boi // Cedida

Davant la declaració de pandèmia global per part de la Organització Mundial de la Salut (OMS), de la infecció vírica del coronavirus i la declaració de mesures d’excepcionalitat com el tancament dels centres educatius, o la recomanació a persones grans de no sortir de casa, un grup de veïns de Sant Boi ha decidit crear una xarxa de suport solidària que ajudi als veïns a fer més suportables les mesures aplicades.

El passat 13 de març es va donar a conèixer públicament la Xarxa de Suport Santboiana per ajudar a aquells qui ho necessitin durant el confinament a causa del Covid-19. Els propòsits són ajudar amb les compres a aquells que no puguin sortir de casa per ser una persona de risc, i també donar un cop de mà a les famílies per cuidar els fills que no tindran classe durant dues setmanes.

Darrera d’aquesta iniciativa no hi ha cap entitat concreta; la xarxa ha nascut impulsada per persones que participen activament de la vida associativa santboiana, i cadascú amb les seves eines i recursos està contribuint. «Es tracta d’una iniciativa de base, de caràcter popular, engegada per persones que compartim una mateixa manera d’entendre la ciutadania com un dret i també com un deure envers el col·lectiu, especialment en moments difícils«, expliquen des de la organització de la Xarxa de Suport Santboiana, en declaracions a Sant Boi Diari.

Actualment la xarxa compta amb un centenar de voluntaris, que s’han organitzat per horaris i tasques per atendre les demandes que puguin rebre durant les properes setmanes. Entre les tasques que realitzen, hi ha alguns que s’encarreguen de tenir cura dels nens de les famílies que no se’n poden fer càrrec. La seva proposta és realitzar aquest servei al domicili familiar, sempre seguint els protocols de seguretat establerts per les autoritats.

Altres voluntaris, diferents als que participen en l’activitat anterior, s’encarreguen de realitzar encàrrecs com anar a comprar, treure la brossa o tenir cura dels animals de companyia dels grups de risc. Per últim, un dels serveis que també ofereixen a través de professionals és el d’assessorament i acompanyament psicològic a tot aquell qui ho necessiti.

A més, també atendran a les persones que desitgin conèixer millor els seus drets laborals, i també a aquells els quals es trobin en un estat anímic que no sàpiguen gestionar perquè consideren que és molt important donar suport psicològic en moments d’incertesa màxima com el que s’està vivint.

La xarxa ha tingut una gran acollida entre els veïns de Sant Boi

De moment han rebut moltes més ofertes de voluntariat que demandes. El col·lectiu més nombrós que composa el grup denominat de risc, les persones grans, no acostuma a fer servir les xarxes socials, pel que no coneixen encara la iniciativa. És per això que des d’aquest passat dissabte han distribuït formularis en paper per penjar a les escales de les comunitats de veïns, on les persones poden anotar les seves necessitats perquè es pugui organitzar la comunitat veïnal.

El diumenge els voluntaris es van posar en contacte amb Estrella Argüelles, directora de l’Àrea d’Igualtat, Drets Socials i Ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, per oferir la seva ajuda. El consistori ha publicat, a més, un comunicat amb mesures i criteris per fer voluntariat social durant el temps que durin les mesures establertes per les autoritats sanitàries.

Aquest dilluns es parlaran amb l’Ajuntament per acabar de gestionar-ho tot, però des de la xarxa asseguren que celebren que el consistori compti amb aquestes iniciatives ciutadanes solidàries que estan sorgint des de fa uns dies i que n’assumeixi el rol de coordinació.

Com participar en aquesta xarxa solidària?

Per poder participar a la xarxa, han activat un grup de Telegram per poder comunicar-se i també es pot contactar a través del 631 73 47 36 o a xarxadesuportsantboiana@gmail.com

Recomanacions personalitzades