Creixen els joves atesos per depressió al Benito Menni per la crisi i les noves tecnologies

El Benito Menni Complex Assistencial de Salut Mental (CASM) ha més que doblat els adolescents atesos per depressió en l’última dècada. Els professionals relacionen l’augment amb qüestions com la crisi econòmica i la irrupció de les noves tecnologies.

La Unitat de Crisi d’Adolescents (UCA) del complex // Benito Menni CASM

La Unitat de Crisi d’Adolescents (UCA) del Benito Menni CASM ha augmentat la seva activitat assistencial en els últims 10 anys. Concretament, els joves atesos per depressió s’han més que doblat. Un increment que des del centre vinculen a aspectes com la crisi econòmica i les noves tecnologies.

Segons la coordinadora de la UCA, la doctora María Martín, l’adolescència és una etapa vital que s’ha allargat en els últims temps a causa d’una “demora en l’adquisició de rols adults” condicionada a aspectes com la incorporació tardana al mercat laboral, a més d’un retard en l’emancipació i en l’arribada dels fills. En paraules de Martín, aquesta casuística ha provocat en alguns casos un perllongament de la immaduresa i una manca d’autonomia que, sumada a factors estressants, “pot desembocar en l’aparició de trastorns depressius i ansiosos, moltes vegades acompanyats de trastorns de conducta greus”.

En aquest sentit, la doctora Eulàlia Navarro, que va coordinar la unitat en la seva posada en marxa ara fa 25 anys, recorda com en un inici s’atenien sobretot casos “purs” d’esquizofrènia o de trastorn bipolar, en els quals la vessant clínica determinava la gravetat dels casos. Però actualment, segons explica, la situació ha canviat molt i factors externs com la falta de recursos econòmics i situacions familiars complexes influeixen en la gravetat de les patologies. De fet, a banda de casos d’ansietat i de depressió, els trastorns psicòtics i de conducta actualment són els més atesos pel servei.

Un recurs pioner amb 25 anys de vida

La unitat es va crear el 1994 per atendre aquells pacients d’entre 12 i 18 anys que, per la complexitat de les seves patologies, no podien derivar-se als dispositius de la Xarxa Assistencial en Salut Mental Infantil i Juvenil Catalana. Des de llavors, ha atès al voltant de 7.500 pacients.

Amb capacitat per a 25 places, la unitat rep joves de tot Catalunya amb patologies complexes. Al centre segueixen tractaments individualitzats i estan acompanyats per un equip multidisciplinari format per psiquiatres, psicòlegs, infermers i terapeutes ocupacionals. També hi  ha docents que s’encarreguen d’acompanyar els joves en tasques de continuació acadèmica, reconduir el fracàs laboral i oferir orientació prelaboral.

Per als casos més complexos, el complex assistencial de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús també disposa d’una Unitat de Subaguts d’Adolescents (USA). Una planta única a Espanya que va entrar en funcionament el 2003 i que des de llavors ha tractat uns 1.300 pacients. En aquest cas, l’espai -també amb capacitat per a 25 joves- està pensat per a tractaments més llargs. Per exemple, si a l’altra unitat la mitjana d’hospitalització és d’un mes, en aquesta els tractaments s’allarguen fins als 75 dies.

Tot i això, en els dos espais el tractament acaba tan bon punt s’aconsegueix l’estabilitat psicopatòlgica del pacient. Després d’això, habitualment el jove es deriva a un hospital de dia per seguir amb un control clínic i també es realitzen les coordinacions necessàries per fer un acompanyament  del pacient  en àmbits com la família i l’escola.

Recomanacions personalitzades