El festival ha premiat Rosalía, Clara Peya, Hidrogenesse, Raynald Colom i el col·lectiu Vozes. Esperanzah! i Gay Mercader també han rebut un reconeixement. Els guardonats han remarcat la responsabilitat que tenen de procurar que la societat sigui “més justa”.
Els Premis Altaveu d’aquest any han centrat la mirada en el paper integrador i social de la música. La gala d’entrega dels guardons, que dona el tret de sortida a la 31a edició d’un dels festivals més antics de Catalunya, ha tingut lloc aquest dijous al vespre a Can Massallera i hi han assistit unes 150 persones.
En un acte dinamitzat per tres recitals poètics i conduït per l’actriu Àgata Roca, els guardonats han coincidit que els artistes tenen la responsabilitat d’intentar que la societat sigui més justa.
“La música és un element essencial per a la integració social i la difusió de valors”. Partint d’aquesta premissa, el jurat dels Premis Altaveu ha volgut reconèixer la tasca del col·lectiu Vozes. Des del 2005, aquesta iniciativa liderada per Pablo González lluita perquè més de 500 nens i adolescents de Nou Barris, Sant Andreu i el Besós gaudeixin d’una “educació musical basada en els valors humans i socials”, segons el jurat.
González, emocionat perquè la tasca de Vozes hagi estat reconeguda, ha recordat que “un barri pobre no té perquè tenir una pobra orquestra”. “Cal anar a la punta, on no arriba la música, per utilitzar-la com una eina d’integració social i de creació de valors, i fer un món millor”, ha manifestat.
Els artistes, responsables de fer el món “una mica més just”
“La mirada privilegiada i l’altaveu que ens dona el fet d’estar dalt els escenaris ens fa responsables de poder fer d’aquest món un lloc una mica més just on viure”, ha reflexionat Vic Moliner, baixista de Clara Peya, que no ha pogut recollir el guardó.
El jurat dels Premis Altaveu 2019 ha tingut en compte el “missatge feminista” de les cançons de Peya, un dels “més elaborats i compromesos de l’escena catalana”, i que l’artista “transita entre el teatre, la música i l’activisme”. També ha valorat que la pianista ha assolit “un llenguatge personal on s’apleguen diversos itineraris artístics” amb el seu vuitè disc, ‘Estómac’.
“La Clara és una referent i em fa molta il·lusió poder dir que estic orgullós de ser un home darrere una gran dona”, ha apuntat Moliner. La mànager de la pianista, Aina Pociello, ha encoratjat “totes les dones mànagers, productores musicals, instrumentistes i tècniques” a seguir “fent camí” en aquestes professions, que estan “ocupades majoritàriament per homes”.
Raynald Colom, “teixint ponts” entre Barcelona i els Estats Units
Un altre dels guardonats és el trompetista barceloní Raynald Colom, que ha trencat set anys de silenci discogràfic amb ‘The Barcelona Session’, un àlbum amb què exposa “una visió lúcida, oberta i personal del jazz”, segons el jurat. El tribunal ha valorat que el músic, des del seu primer treball, ha intentat “composar des del present experimentant amb gèneres com el funk o el hip-hop, i teixint ponts entre l’escena barcelonina i la nord-americana”.
Sorprès d’haver rebut un premi “a casa”, Colom ha comentat que el guardó l’anima a lluitar per “donar veu a tota la gent que no ha pogut o no pot” fer-se sentir. El trompetista ha remarcat que els artistes tenen “l’obligació d’intentar que aquesta societat sigui més justa”.
Rosalía estableix una “connexió transversal” amb públics diferents
“Una artista amb carisma capaç d’aconseguir una connexió transversal amb públics molt diferents”. Així és com ha descrit el jurat una superestrella internacional del Baix Llobregat, Rosalía. La cantaora, que té 25 anys, ha estat guardonada per portar el flamenc “a l’avantguarda amb eines de música electrònica”, i per desplegar un “enorme talent com a creadora i intèrpret”.
Un amic i col·laborador de Rosalía, Luis Troquel, ha recollit el premi en nom de l’artista, que és a Nova York. Troquel ha reproduït una nota de veu de la cantant en què repetia que li fa “molta il·lusió” el Premi Altaveu perquè és del Baix Llobregat, i que és “molt important” per ella.
Els “desafiaments intel·lectuals” d’Hidrogenesse
Un altre dels guardonats dels Premis Altaveu d’enguany és el grup Hidrogenesse. El jurat ha valorat que, a ‘Joterías bobas’, els músics Dani Segarra i Carlos Ballesteros es mofen de “l’homofòbia banal” i llancen “desafiaments intel·lectuals”. Els dos premiats han confessat que mai havien rebut un reconeixement i han animat tots els grups que gaudeixen de menys popularitat, ja siguin emergents o veterans, a seguir insistint, com han fet ells.
Esperanzah!, un festival que dona veu a qui “normalment no la té”
El jurat ha guardonat amb el Premi Alça la veu Esperanzah!, un festival que “agermana música i ideologia, solidaritat i reivindicació, esperit crític i voluntat”. El tribunal ha valorat que aquesta iniciativa, situada al barri popular de Sant Cosme del Prat de Llobregat, destina els guanys a “mantenir viva l’esperança en un món millor”, i és “la veu de qui normalment no la té”.
Diversos col·laboradors d’Esperanzah! han pujat a l’escenari per recollir el reconeixement i recordar que el col·lectiu va crear el festival per als seus “veïns i veïnes”.
Gay Mercader rep un premi per la seva trajectòria
Els Premis Altaveu també han reconegut la trajectòria de Gay Mercader, que va programar “centenars de concerts” als anys 70, quan encara no hi havia una indústria musical consolidada que organitzés els actes musicals.
Mercader, entre rialles, ha confessat que no està acostumat a estar “darrere els escenaris”. S’ha mostrat satisfet “d’haver sobreviscut a 48 anys de bogeria” i ha fet broma: “Els 3.400 concerts m’han perjudicat bastant”.
Els premiats, una “radiografia del panorama musical català”
L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha felicitat el jurat per haver premiat unes iniciatives que són una “radiografia del panorama musical català”. La socialista ha indicat que el Festival Altaveu aposta per la cultura “des del vessant divers”, a banda de ser un “aparador del talent local”.
El regidor de Cultura, José Manuel González, ha explicat que el festival va reinventar-se fa tres anys i, ara, se centra en les “descobertes” i en sortir de la “línia convencional”. A més, l’oferta s’ha “diversificat” i es dirigeix a totes les edats. També posa la mirada en la “gent de Sant Boi”, promovent els “artistes locals”.
Des d’aquest divendres i fins diumenge, la música serà protagonista a Sant Boi en tres escenaris: la plaça de l’Ajuntament, Cal Ninyo i Can Massallera. A banda de les actuacions, s’organitzaran xerrades, tallers, la fira del disc i del llibre musical, i diverses activitats.