Un santboià denuncia un empresonament de sis dies a Malàisia per no tenir un visat de feina

Pol Roca, resident a la ciutat japonesa de Nagoya, assegura que va estar emmanillat i dormint a una presó entre taulons de fusta. El jove va anar al país asiàtic per fer de jurat a un festival de cosplay, l’afició per disfressar-se de personatge de còmic.

La gala del Geek Summit, on el santboià Pol Roca va fer de jurat // Geek Summit

El santboià Pol Roca ha denunciat el seu empresonament il·legal, que ha provocat que estigués durant sis dies emmanillat i dormint a una presó de Malàisia. Les autoritats locals l’acusen d’haver entrat al país amb un visat de turista, quan ho hauria d’haver fet amb un de treball. Roca, que resideix a la ciutat japonesa de Nagoya on exerceix com a traductor, va viatjar allà perquè l’empresa nipona WCS on treballa, el va enviar per fer de jurat d’un concurs de cosplay, l’afició per disfressar-se de personatges de còmic.

Inicialment, Roca havia d’estar a Malàisia només 24 hores, però va acabar passant sis dies empresonat. Durant la seva feina de supervisió del concurs, celebrat al centre de convencions Shah Alam de Kuala Lumpur, els agents d’Immigració van detenir al santboià i a tres ciutadans japonesos, acusats d’haver entrat amb visat de turista i sense un permís de treball reglamentari. Fonts de l’empresa WCS, a la qual pertany Roca, asseguren que les autoritats malaies els hi havia garantit que un visat de turisme era suficient.

Centre de detenció d’immigrants

Roca i els japonesos van ser traslladats primer a una oficina d’immigració de la capital i després a un centre de detenció. Tota l’estona, les quatre persones anaven emmanillades i lligades en una cadena de presos. Finalment, els presos van ser traslladats al Centre de Detenció d’Immigrants de Semenyih. Durant els cinc dies que van estar allà, «vam patir unes condicions d’higiene i salut deplorables i també maltractaments físics», segons han publicat a les xarxes socials Pol Roca i els seus companys.

Roca, de 39 anys, explica que era l’únic europeu al centre de detenció i que allà va coincidir amb altres presos acusats de viatjar amb passaports falsos o de delictes de narcotràfic.

Llei d’immigració “imprecisa”

Els organitzadors del concurs de cosplay comenten que “el tracte injust i l’experiència traumàtica” per la qual van passar Roca i els tres japonesos es deu al fet que la llei d’immigració de Malàisia “és molt imprecisa”. A més, recorden que els estrangers que participen en actuacions artístiques necessiten una autorització del govern. En canvi, els organitzadors del concurs Geek Summit precisen que els visats dels detinguts eren correctes perquè no estaven realitzant cap activitat remunerada.

Recomanacions personalitzades