El 31è Festival Altaveu vol singularitzar-se dels “macrofestivals” repartint “descobertes musicals”

El director artístic, Jordi Turtós, assegura que volen distingir-se dels festivals que prioritzen “la venda d’entrades i el negoci” fent de “servei públic” amb una programació que busca música que “transmeti idees”.

Jordi Turtós, Lluïsa Moret i José Manuel González, d’esquerra a dreta // Clàudia Ferràndiz

El Festival Altaveu, que aquest any arriba a la seva 31a edició, busca singularitzar-se dels “macrofestivals majoritaris” de Catalunya que principalment prioritzen “la venda d’entrades i el negoci”, segons ha explicat el director artístic del Festival Altaveu de Sant Boi, Jordi Turtós.

Volem fer un servei públic i repartir descobertes musicals que crec que la gent necessita per ser una mica més feliç”, ha assegurat Turtós, que a través del festival creu que es retorna “part del diner públic en cultura de carrer”. El director espera que el festival serveixi per “escoltar, veure i sentir”, a la vegada que per fer que “la música formi part del panorama cultural” de Sant Boi. 

Com ha comentat Turtós, amb l’objectiu de ser un any més “un festival de descobertes” la música serà protagonista en tres escenaris: la plaça de l’Ajuntament, Cal Ninyo i Can Massallera. 

El director del Festival Altaveu ha assenyalat que la programació d’aquest any busca “gent que digui coses amb la música” i que “transmeti idees”. Per això, per exemple, actuaran ‘Trovadores de las 3 culturas’, que fusiona les cultures mediterrànies per demostrar que “el Mediterrani és alguna cosa més que una tomba de molta gent”. També el cantautor Javier Bergia, que té una discografia “molt personal i emotiva”, però “li falta visibilitat”, segons Turtós.

El festival és un «aparador del talent local»

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha indicat que el festival aposta per “gent de primer nivell” i per ser a la vegada un “aparador del talent local”. La socialista opina que els santboians han de ser “subjectes actius de la programació”. En aquest sentit, a la plaça de l’Ajuntament tocarà l’Acadèmia Musical Altaveu, un projecte “de producció pròpia i amb músics de la ciutat” que busca apropar els artistes “al món professional”, segons Jordi Turtós. El concurs Altaveu Frontera també ha seleccionat una banda santboiana entre els quatre guanyadors, ‘Sockets’.

El Festival Altaveu 2019 reunirà a Catalunya artistes de diferents nacionalitats i registres. Portarà les guitarres de Wilko Johnson i Enric Montefusco, nits de rock and roll amb John Paul Keith, blues caribenys amb el trio Delgres, les veus femenines d’Elena Setién i de Marem Ladson, i el power-pop de Yawners, entre altres.

Segons Moret, el Festival Altaveu demostra el “compromís de l’Ajuntament de Sant Boi amb la promoció cultural”, sobretot de “l’escenari musical”. L’alcaldessa celebra que el que és un dels festivals més antics de Catalunya ja estigui “absolutament consolidat” a la ciutat, sent referent “comarcal”, “de país” i fins i tot “internacional”.  El regidor de Cultura en funcions, José Manuel González, ha afegit que estan “satisfets” de com l’Altaveu està “agafant el to” que buscaven.

Les actuacions musicals que tindran lloc el 6, el 7 i el 8 de setembre // Clàudia Ferràndiz

Un festival vigent tot l’any

La música jugarà un paper cabdal el 6, el 7 i el 8 de setembre a Sant Boi, però Moret ha comentat que és “vigent” sempre amb l’Altaveu als Barris, que “descentralitza” i “manté viu” el festival tot l’any. A partir de la tardor, el director artístic també ha explicat que portaran l’Altaveu a les biblioteques per “escoltar músics que fan llibres” i “escriptors que fan música”.

Turtós ha comentat que també vol que el Festival Altaveu generi “debat i participació”. En aquest sentit, tindran lloc dues xerrades. Una parlarà de les dones músiques santboianes, mentre que l’altra tractarà sobre el trap.

A banda de les actuacions musicals i les xerrades, s’organitzaran tallers, la fira del disc i del llibre musical, i diverses activitats. També un cicle de cinema perquè “la música ha d’estar vinculada a altres disciplines” i es vol dotar el festival d’una “mirada transversal i horitzontal”, segons ha comentat Lluïsa Moret.

El Festival Altaveu arriba a la seva 31a edició aquest any // Clàudia Ferràndiz

Recomanacions personalitzades