Els regants de la Dreta del Llobregat denuncien la seva exclusió dels òrgans de gestió

Els regants del Canal de la Dreta del Llobregat han presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per impugnar l’acord que els exclou de l’òrgan de gestió de l’aigua. Els regants denuncien que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va emetre una resolució que discrimina el col·lectiu.

El col·lectiu aplega pagesos de Sant Boi , Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, El Prat i Viladecans i és el segon usuari d’aigües més important del Delta del Llobregat. 

Els regants de la Dreta del Llobregat gestionen 1.100 hectàrees // Dreta.org

Els regants del Canal de la Dreta del Llobregat han presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per impugnar l’acord que els exclou de l’òrgan de gestió de l’aigua. Els regants denuncien que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va emetre una resolució que discrimina el col·lectiu. El conflicte dels regants es remunta al passat mes de maig, quan la Comunitat d’Usuaris d’Aigües de la Vall Baixa i Delta del Llobregat (Cuadll) va modificar els seus estatuts per vetar l’entrada dels regants de la Dreta del Llobregat, els quals utilitzen les aigües superficials.

L’advocat de la Comunitat de la Dreta del Riu Llobregat, Jordi Codina, assegura que en el conflicte “estan en joc els interessos polítics dels regants, ja que l’entrada del col·lectiu en l’òrgan de gestió faria que fos el segon grup d’usuaris més nombrós del Delta, només per darrere d’Agbar”. Per aquest motiu, els regants han acudit a la via jurídica per poder participar en les decisions que afecten el Delta del Llobregat.

Conflicte polític

La modificació dels estatuts de la Comunitat de la Dreta del Llobregat ha fet que els regants hagin quedat fora de la direcció. “El col·lectiu de pagesos representa el territori i haurien d’estar presents en aquest òrgan”, comenta Codina. Els regants se senten ignorats perquè l’ACA no ha respost el seu requeriment previ i consideren que és “un tracte inapropiat”.

La Comunitat de la Dreta del Llobregat està formada pels municipis de Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, El Prat de Llobregat i Viladecans. L’entitat gestiona una superfície de 1.100 hectàrees, convertint-se en el segon usuari més important del Delta. A més de les aigües superficials, alguns regants tenen pous que prevenen la sequera en moments de poca disponibilitat hídrica.

Recomanacions personalitzades