Al gener es podrà viatjar en transport públic entre Sant Boi i tota l’àrea metropolitana amb la T-10 d’una zona

Contingut patrocinat

Viatjar amb metro, tren, autobús o tramvia entre els municipis de la Metròpolis Barcelona costarà el preu d’una zona tarifària. L’1 de gener de 2019 entra en vigor la tarifa plana metropolitana de transport públic, una mesura que pretén lluitar contra l’ús del vehicle privat i la contaminació.

Estació de Ferrocarrils de Sant Boi // Ajuntament de Sant Boi

Viatjar en transport públic entre Sant Boi i alguns dels municipis del Baix Llobregat que formen part de la segona corona tarifària, pot arribar a costar la meitat a partir del 2019. Es quan entrarà en vigor la tarifa plana metropolitana de transport públic, que permetrà moure’s entre tots els municipis de la metròpolis al preu d’una zona tarifària. Abastarà també 12 municipis més del Baix Llobregat i 6 més del Vallès Occidental. Tots ells, tot i estar dins l’àrea metropolitana, formen part de la segona corona tarifària.

A partir de gener, ja no serà necessari comprar un títol de transport de dues zones per anar des de Sant Boi a Sant Vicenç dels Horts, per exemple, o per fer d’altres viatges interns dins l’àmbit de l’àrea metropolitana. Serà suficient comprar una T-10 d’una zona per 10,20 euros (segons tarifes 2018) en comptes dels 20,10 que costa la de dues zones. L’estalvi serà del 49%. I si es tracta de la T-Trimestre o la T-Jove, l’estalvi serà d’un 26%.

[pullquote]Antoni Poveda, vicepresident de mobilitat i transport de l’AMB “És un acord històric. Amb aquesta tarifa plana metropolitana, amb preu d’una zona, iniciem un recorregut per fer més accessible el transport públic”[/pullquote]

12 nous municipis del Baix Llobregat s’integren a la tarifa única

Els municipis del Baix Llobregat que s’integraran a la tarifa plana metropolitana són Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, La Palma de Cervelló, El Papiol, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles. El nou sistema de tarifa plana impulsat per l’AMB cobrirà així tota l’àrea metropolitana, els 36 municipis que la formen, i farà efectiva una reivindicació històrica dels veïns i alcaldes de les localitats de la metròpolis que pertanyen a la segona corona tarifària.

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, explica que la voluntat de l’ens en aquest sentit és que “els 36 municipis que formen la Metròpolis Barcelona funcionin amb una única zona tarifària, amb les condicions de zona 1, amb el corresponent estalvi econòmic que això tindrà en el preu dels bitllets i dels títols de transport públic”.

Una situació que era anòmala

Així doncs, el proper gener, els gairebé 400.000 habitants d’aquests 18 municipis i els 2,8 milions d’habitants que ja es beneficiaven de la tarifa plana podran viatjar per tota l’àrea metropolitana de Barcelona amb el títol d’una zona a un preu molt més econòmic.

La mesura “soluciona una situació anòmala”, ha explicat el director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, perquè hi havia 18 municipis de l’àrea metropolitana tenien una tarifa diferent, “quan és incongruent perquè estan dins el continu de la metròpolis i tenen un transport de caràcter urbà”.

[pullquote]“Es reduiran 2,8 milions de viatges en vehicle particular i s’evitarà l’emissió de 9.500 tones de CO2”[/pullquote]

4,6 milions més de viatges

Els càlculs de l’AMB apunten que el transport públic a l’àrea metropolitana guanyarà 4,6 milions de viatges a l’any. Circularan menys cotxes perquè, en ser més econòmic, els ciutadans optaran per viatjar més en autobús, tren, metro o tramvia. Aquests viatges se sumaran als 50 milions anuals en transport públic que actualment es fan entre els municipis metropolitans de la primera corona i els municipis metropolitans de la segona. Això vol dir que més de 3.200.000 habitants es beneficiaran de l’aplicació d’aquesta tarifa única.

Un estalvi de 9.500 tones de CO2

Aconseguir el canvi d’hàbits dels ciutadans per tal de reduir l’ús del vehicle privat i, sobretot, lluitar contra la contaminació atmosfèrica és el principal objectiu de l’AMB amb aquesta nova mesura. Es calcula que es reduiran 2,8 milions de viatges en vehicle particular i que s’aconseguirà un estalvi d’emissions de 9.500 tones de CO2, 30 tones de NOx i 1 tona de partícules fines.

[pullquote]“La mesura busca incidir i facilitar el canvi d’hàbits dels ciutadans del Baix Llobregat per reduir l’ús del vehicle privat”[/pullquote]

Títols amb tarifa plana

La tarifa plana afectarà el bitllet senzill, la T-10 (inclosa la dels treballadors de l’aeroport), la T-50/30, la T-70/30, la T-Mes (inclosa la de les persones en atur), la T-Trimestre, la T-Jove, els títols per a famílies monoparentals i nombroses, la T-Dia, la T-aire i la T-esdeveniment.

Estalvi en el preu dels abonaments

UsosPreu 2a

zona

Preu 1a

zona

Estalvi en eurosEstalvi percentual
Bitllet senzill 3,10 € 2,20 € 0,90 €29%
T-1020,10 €10,20 €9,90 €49%
T-70/3088,05 €60,90 €27,15 €31%
T-Mes72,70 €54 €18,70 €26%
T-Trimestre196,50 €145,30 €51,20 €26%
T-Jove142 €105 €37,00 €26%
T-Dia13,10 €8,60 €4,5 €34%

Recomanacions personalitzades