El president de la Generalitat ha participat en l’acte institucional a l’església de Sant Baldiri per la Diada de l’Onze de Setembre. Igual que l’any passat, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha demanat que es recuperi l’esperit «integrador, inclusiu i plural» de la diada del 1976.
Ara fa tot just un any, l’ofrena floral a Rafael Casanova de Sant Boi tenia com a màxima autoritat a Carme Forcadell, aleshores presidenta del Parlament, juntament amb Jordi Turull, llavors conseller de la Presidència. El ritme vertiginós de la política catalana s’ha traduït en el tradicional acte institucional de Sant Boi i just un any després, amb Forcadell i Turull a la presó, ha estat Quim Torra, president de la Generalitat, qui ha visitat Sant Boi.
Si l’any passat els crits eren ‘Volem votar’, aquest 2018 les consignes deien ‘llibertat presos polítics’. I mentre que l’any passat els assistents van llençar paperetes de l’1-O per l’aire, aquest any eren papers amb llaços grocs demanant l’alliberament dels independentistes. Els castellers de Castelldefels, que vesteixen precisament de color groc, han fet un pilar mentre exhibien un llaç groc i una pancarta demanant l’alliberament dels presos.
Però el canvi també s’ha vist en un altre sentit: al costat de Torra hi havia la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, la socialista Teresa Cunillera, que ha pres el relleu d’Enric Millo des del nomenament de Pedro Sánchez.. L’alcaldessa de Sant Boi ja s’hi va reunir per reclamar-li el trasllat de la caserna militar i avui també han mostrat la bona sintonia durant l’acte. Entre els assistents també hi havia el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i el vicepresident del Parlament, Josep Costa.
Moret i Torra han mantingut un to cordial durant l’acte, conversant amb un somriure en diferents moments. Però les diferències s’han notat quan els assistents han començat a cridar ‘llibertat presos polítics’. El president s’ha sumat als càntics, mentre que Moret i Cunillera s’han mantingut al marge.
Torra no ha pronunciat cap discurs, tot i que després sí que ha comentat que havia estat «un honor» haver visitat Sant Boi. No estava previst, però després de l’ofrena ha fet una passejada pel centre, fent-se fotos amb els qui li demanaven i visitant el casal La Fera Ferotge.
Fotografies: Jordi Julià
Tornar al «diàleg i l’acord»
El discurs de Moret ha estat molt semblant al de fa un any: igual que el 2017, ha fet una crida a «recuperar l’esperit del 1976», amb la primera diada a Sant Boi. Un esperit «integrador, inclusiu i plural per treballar plegats des del diàleg i l’acord per construir una Catalunya justa, pròspera i democràtica».
L’alcaldessa ha recordat com aquell 1976, «milers d’homes i dones sota un mateix crit van posar en valor la defensa del dret a la diferència, el respecte a la diversitat, la convivència i l’entesa com a elements fonamentals de la construcció col·lectiva d’un futur en comú».
D’altra banda, Moret ha assegurat que és «un orgull» que Sant Boi sigui el protagonista d’una ofrena que és «símbol de la lluita per llibertats i pels drets de tots els catalans».
Com és habitual, l’acte ha inclòs la hissada de la senyera i els balls dels gegants de Sant Boi i de Casablanca, que han portat els assistents fins a la plaça de l’Ajuntament amb la ballada de sardanes. Entitats de Sant Boi s’han ajuntat en l’ofrena als partits polítics així com Ajuntaments de la zona i altres entitats i institucions.