Lluïsa Moret apel·la a la «unitat del 1976» per la Diada

En la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Sant Boi de Llobregat, l’alcaldessa Lluïsa Moret ha demanat que es torni a l’esperit de la primer Onze de Setembre que es va fer a la ciutat després del franquisme, amb «unitat, pluralitat i respecte a la diversitat».

Lluïsa Moret, Carme Forcadell i Jordi Turull han presidit l'acte // Jordi Julià

Lluïsa Moret, Carme Forcadell i Jordi Turull han presidit l’acte // Jordi Julià

La tomba de Rafael Casanova a l’església de Sant Baldiri ha estat, un any més, el centre de la commemoració de l’Onze de Setembre a Sant Boi. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell,  l’alcaldessa, Lluïsa Moret, i el conseller de la Presidència, Jordi Turull, han presidit un acte en què la proximitat de l’1 d’octubre s’ha fet evident.

Pancartes amb els lemes ‘Democràcia’ i crits de ‘Volem votar’ han anat fent acte de presència durant tot l’acte i, més en clau local, altres persones exhibien cartells de ‘Sant Boi vol votar’. L’Ajuntament encara està estudiant quina decisió prendrà l’1 d’octubre.

Però no tot era independència. També n’hi ha hagut altres que han fet altres reivindicacions, com un grup de veïns afectats pel Pla Director Urbanístic (PDU). «L’Ajuntament ens fa fora de casa fent ús del PDU», deia el cartell.

En el seu discurs, l’alcaldessa, Lluïsa Moret (PSC), no s’ha referit explícitament a l’1 d’octubre, però sí que ha apel·lat als valors que considera necessaris preservar en la situació política actual. Ha expressat la seva satisfacció perquè Sant Boi aculli un dels actes centrals de l’Onze de Setembre de Catalunya i que suposa «una defensa dels drets i de les llibertats de tots els catalans».

L'ofrena a Rafael Casanova ha estat el centre de la Diada // Jordi Julià

L’ofrena a Rafael Casanova ha estat el centre de la Diada // Jordi Julià

Moret ha mirat enrere i ha recordat que la ciutat va acollir la primera celebració de l’Onze de Setembre després de la mort de Franco, el 1976. Ha apel·lat a l'»esperit integrador, plural i que aposta per la convivència» que es va respirar llavors, així com a «la unitat, la pluralitat i el respecte a la diversitat».

«Només així podrem aconseguir una Catalunya més justa i democràtica», ha afirmat des de la tomba de Rafael Casanova i davant de totes les ofrenes florals que han fet partits polítics, institucions i entitats de Sant Boi, del Baix Llobregat i de tot Catalunya. Tot seguit, molts assistents han fet volar per l’església paperetes de l’1 d’octubre que incloïen propaganda de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) defensant la votació.

Els atemptats de Barcelona i Cambrils també s’han notat. En el moment que els Mossos d’Esquadra i els Bombers feien la seva ofrena, tota l’església de Sant Baldiri ha arrencat un aplaudiment, en línia amb els agraïments que se’ls ha fet per la seva actuació durant els atemptats.

Abans, s’ha fet la hissada de la senyera acompanyada de la interpretació del Cant de la senyera. Els gegants de Sant Boi i els del barri de Casablanca han acompanyat l’acte tots junts, portant els assistents fins a la plaça de l’Ajuntament per la ballada de sardanes de la cobla Sabadell.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Recomanacions personalitzades