L’arribada dels socialistes a la Moncloa fa que el govern central es mostri receptiu a les reivindicacions històriques de Sant Boi. L’alcaldessa s’ha reunit amb la delegada del govern per demanar-li el trasllat de la caserna, la fi de les obres de la C-245 i el metro del delta.
El canvi al govern espanyol podria significar per a Sant Boi que, per fi, la caserna militar Santa Eulàlia marxi del centre de la ciutat. La nova delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, s’ha compromès amb l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, a «fer gestions per facilitar que el Ministeri de Defensa reprengui el trasllat» a una nova ubicació.
La reunió entre Moret i Cunillera la va demanar l’Ajuntament de Sant Boi en el moment que es va nomenar la nova delegada del govern. Que hi hagi socialistes a les dues institucions ha posat les coses més fàcils per al consistori santboià perquè les reivindicacions siguin escoltades: el mateix Ajuntament afirma en un comunicat que el trasllat de la caserna s’ha pogut posar sobre la taula «aprofitant la millora del context econòmic i la bona sintonia institucional».
La delegada del Govern va dir-li a l’alcaldessa que canalitzarà la demanda, abordant de nou el projecte del trasllat. El primer objectiu que es van fixar és renovar el protocol d’intencions signat l’any 2011 amb el govern de Zapatero i que Rajoy va incomplir.
Espai lliure per crear el nou centre de Sant Boi
L’Ajuntament considera prioritària aquesta actuació, tenint en compte que és en l’única instal·lació militar d’aquestes característiques situada en ple nucli urbà d’una població catalana.
La caserna i la subestació elèctrica del costat són «una barrera física i psicològica de 16 hectàrees de superfície» i el seu trasllat és «vital per al futur de la ciutat», indica l’Ajuntament. I és que en l’espai que quedarà lliure s’hi podrà crear una nova àrea de centralitat urbana que connecti els diferents barris de la ciutat.
Promeses incomplertes
El trasllat és una reivindicació que fa anys que s’arrossega. El 2007 es va signar un conveni entre el Ministeri de Defensa, la Generalitat i l’Ajuntament per fer el trasllat. Van modificar el planejament urbanístic, van definir un pla d’usos i l’Ajuntament va crear un consorci amb l’Institut Català del Sòl (INCASOL) que incloïa la construcció de 2.000 habitatges parcialment de protecció oficial. L’Ajuntament cedia fins i tot un solar per traslladar-hi la caserna, però no es va fer per la crisi.
L’acord es va renovar el 2011. La ministra Carme Chacón va signar un protocol d’intencions que renovava el mateix compromís que s’havia acordat quatre anys enrere, comprometent-se a fer-ho quan tinguessin pressupost. Però va arribar Rajoy i l’operació va quedar en un calaix.
Acabar la variant
L’alcaldessa ha aprofitat per traslladar altres reclamacions històriques. Una és que acabin les obres de prolongació de l’autovia del Baix Llobregat, la variant de la C-245 eternament aturada, l’últim cop per la fallida de l’empresa adjudicatària. L’alcaldessa ha demanat a la delegada del Govern que es facin «les gestions necessàries per tornar a licitar les obres de la variant».
L’altra reclamació és la construcció d’una línia ferroviària soterrada entre Castelldefels i Sant Boi, l’anomenat Metro del Delta. Ha demanat a Cunillera que el govern de Pedro Sánchez tingui present la necessitat d’aquesta línia per «consolidar el paper de la zona del delta del Llobregat com a pol de desenvolupament econòmic».
Aquestes dues reclamacions seran escoltades properament: l’alcaldessa ha enviat una carta al ministre de Foment, José Luis Ábalos, per demanar-li una reunió per tractar aquests dos projectes que a hores d’ara el ministeri té aturats.