El linx ibèric capturat va estar-se a Sant Boi

Litio, el linx ibèric capturat al terme municipal de Sant Coloma de Cervelló, va ser avistat a la frontera entre aquest municipi i Sant Boi de Llobregat. El naturalista Marcos Barba n’ha detectat petjades a 300 metres de l’escola Llor de Sant Boi i dos testimonis el van veure pel camí de Can Salgado.

Litio va ser avistat entre Sant Boi i Santa Coloma // Agents rurals

El primer linx ibèric que es detecta a Catalunya des de principis del segle XX va passejar-se per Sant Boi de Llobregat. Així ho corroboren diferents evidències detectades per Marcos Barba, naturalista santboià que va detectar-ne la presència de manera simultània amb els agents rurals.

El diumenge 27 de maig, durant la Festa de la Cirera de Santa Coloma de Cervelló, un pagès el va alertar que havia vist un animal que estava convençut que era un linx. «Sé que aquesta persona té bons coneixements per saber que no era un gat domèstic, així que vaig començar a fer indagacions», explica Barba a Sant Boi Diari.

En aquest procés, i quan encara no sabia del cert si hi havia un linx, el primer indici que va trobar era a Sant Boi: eren dues petjades al camí de Can Salgado, situat al terme municipal de Sant Boi de Llobregat, a 300 metres de l’escola Llor, a la zona de Can Ros. «Vaig veure que aquelles petjades no podien ser de cap altre animal», afirma.

Després, va continuar amb la recerca fins que finalment, el dimecres 30 a la tarda, el va veure. Es va posar en contacte amb els agents rurals, que li van demanar discreció per evitar que es fes públic i per tant la gent s’hi apropés i el pogués espantar. Ara que ja l’han capturat, han fet públic que l’havien trobat el dimarts 29, un dia abans que ell.

La zona on s’estava la major part del temps eren uns horts a l’entorn d’un camp de cirerers de Santa Coloma de Cervelló. Però l’animal «s’anava movent molt, i per això és normal que anés també per Sant Boi». Ell, en un dels seus avistaments, el va trobar just al costat del camí que separa els termes municipals, però a la zona de Sant Boi. Sí que té constància de dos testimonis que el van veure al camí a la zona santboiana.

Podria portar un any aquí

«L’animal es podria haver estat aquí molt més temps del que ens pensem», assegura el naturalista. Creu que podria haver-s’hi estat diversos mesos o fins i tot un any: «Encara que a la gent li pugui sorprendre per estar al costat de Barcelona, aquí hi tenia molta tranquil·litat i sobretot molt menjar, perquè el camp estava ple de conills».

Hi ha pistes que ara cobren molt de sentit: ara fa un any el fill del pagès ja va dir haver vist un gat molt gran amb un conill, i un caçador va relatar haver vist un gat gran. Però per ara són especulacions i caldrà esperar al bolcat de les dades del GPS que duia al collar per saber si realment en Litio s’havia instal·lat al límit entre Sant Boi i Santa Coloma des de feia tant temps.

El tinent d’alcalde de Ciutat Sostenible, Josep Puigdengolas, creu que hi ha tingut a veure «la qualitat de l’entorn natural i forestal de Sant Boi i les muntanyes del Baix Llobregat, l’espai obert i la presència de conills». A causa de la proximitat, l’Ajuntament de Sant Boi va oferir la seva col·laboració quan van ser advertits de la presència del linx, el dia 2 de juny, tot i que no ha estat necessària perquè ho han coordinat els tècnics del projecte Life Iberlince, juntament amb membres els Agents Rurals de la Generalitat i el Servei de Fauna i Flora i de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.

Dins l’operatiu, en què han participat una desena de persones, es van col·locar tres paranys. L’animal ha pogut ser capturat perquè ha acabat entrant en un d’ells. Després l’han portat al Centre de Fauna de Torreferrussa, on l’han analitzat i li han tret el collar per descarregar les dades que hi ha enregistrades sobre el recorregut que ha fet. Això permetrà conèixer al detall el seu recorregut des de Portugal -on va ser alliberat el 2015- fins a Sant Boi. Ara el tornaran a alliberar a Andalusia, ja que consideren que allà tindrà un hàbitat més adequat.

Recomanacions personalitzades