El nou sector firal de mobilitat sostenible divulga més que ven

La novetat de la 71a Fira de la Puríssima de Sant Boi, el nou sector dedicat a la mobilitat sostenible i saludable, ha servit per fer pedagogia del funcionament dels sistemes alternatius de transport, sobretot en els cotxes, però no s’ha traduït tant en vendes.

Els cotxes elèctrics ocupaven la majoria de l’espai però també s’han fet circuits d’educació viària // Jordi Julià

L’espai de la mobilitat sostenible i saludable de la Puríssima encara ha d’arrencar. Aquesta és, almenys, la sensació que queda després de parlar amb els expositors d’aquest nou sector de la fira, que ha ocupat el carrer de Baldiri Aleu, a la part més propera a la ronda de Sant Ramon. Estava pensat com una extensió del sector de l’automoció que se situa al final del mateix carrer. Però, mentre el sector dels cotxes amb motor de combustió se centra més en les vendes, aquest nou sector ha hagut d’anar a un punt previ: fer que la gent perdi la por al vehicle elèctric i híbrid i, en el cas dels de gas, sàpiga simplement que existeixen.

«El que més xocava a la gent quan encenien els cotxes elèctrics era que no sabien si ja estava encès o no perquè no fan gens de soroll», comenta a Sant Boi Diari Roger Escriche, un dels encarregats de fer els ‘Test Drive’, els viatges de prova que s’han fet durant la Puríssima perquè la gent pugui conèixer l’experiència de conduir un cotxe elèctric, híbrid o de gas.

«Amb el gas, en canvi, la conducció és idèntica a la d’un cotxe convencional», però el que li sorprèn a la gent és que existeixi: «la gent no coneix el gas, i el primer que pregunten és on podran carregar», explica Escriche. Ell és un periodista expert en motor que ha estat contractat pel concessionari Linkmotor. No es dedicava a vendre ni a explicar les prestacions de cada vehicle: simplement com funciona cada tipus de motor, una cosa encara ara necessària perquè «la gent no sap gaire què els convé, van bastant perduts».

I és que aquesta era, precisament, l’orientació que se li ha donat al nou sector: que la gent conegui aquests nous sistemes i perdi la por posant-se ells mateixos al volant o esvaint els seus dubtes. Els últims dos anys hi havia hagut un petit espai de vehicle elèctric dins el sector de l’automoció però es limitava només a exposar els cotxes de cara a la venda convencional, com els altres.

Els concessionaris exposaven els seus vehicles elèctrics, híbrids i de gas // Jordi Julià

«No hem vingut a vendre»

Aquest any, ocupant el nou espai, els concessionaris han portat una nodrida representació de models que funcionen amb aquests sistemes i que exposaven a la fira. Els diferents concessionaris contactats per Sant Boi Diari admeten que no s’ha traduït gaire en vendes, però que no els preocupa. «No hem vingut tant a vendre cotxes sinó a fer que es conegui el producte», afirma Josep Maria Ruiz, cap de vendes d’AR Motors, integrat en Quadis.

De conduccions de prova (Test Drive) coincideixen a dir que se n’han fet moltes. «Ha anat molt bé, hem fet moltes proves, hi ha hagut molta demanda», asseguren des de Toyota Starbaix. Ruiz conclou: «Estem satisfets. Hem fet que la gent ho conegui millor, perquè hi ha molta desorientació». Creu que el nou sector ha estat un encert, ja que en la mobilitat amb sistemes alternatius «ens agradi o no, hi hem de ser». Diu, a més, que és tant present que ja hi ha gent que ve buscant aquest tipus de cotxes i confia que encara que durant la fira en si no s’hagin fet gaires vendes, serveixi perquè la gent s’acosti als concessionaris en el futur.

Públic poc interessat

Menys content està un fabricant de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics que tenia un estand per donar a conèixer el producte i que alhora ha instal·lat els punts de recàrrega per als cotxes que es feien servir per a les conduccions de prova. «No ha preguntat gaire gent», lamenta el director comercial al sud-est d’Europa de Wallbox, Jordi Cano. En els tres dies de fira, només ha repartit 12 fullets i ha donat 12 targetes.

El fabricant de punts de recàrrega creu que ha passat poca gent per tot el sector de la mobilitat sostenible en general, i que qui passava no estava interessat en el sector sinó que només anava de pas. És conscient que era el primer any i que la gent encara no ho coneixia. Tot i això, té la impressió que «no s’ha donat a conèixer prou que existia aquest sector» i que qui podia estar-hi realment interessat no ho sabia i per això no hi ha anat. Pot semblar que el seu producte no està adreçat al públic en general sinó més aviat a institucions que en vulguin posar al carrer, però explica que els punts de recàrrega també poden interessar a particulars ja que permeten una càrrega més ràpida i segura que els endolls convencionals.

Altres sistemes de transport

Uns cubs al mig del carrer feien divulgació relacionada amb la mobilitat sostenible // Jordi Julià

Però no tot ha estat cotxe elèctric (o de gas) en aquest nou sector. Encara que el vehicle privat ocupava la majoria de l’espai, també s’ha fet un circuit d’educació viària en bicicleta per a nens guiat per la policia local de Sant Boi, prova de motos, bicicletes i patinets elèctrics, i informació sobre el sistema d’aparcament de bicicletes Bicibox, amb una estació incorporada.

Per contra, la divulgació del transport públic i a peu s’ha limitat a uns grans cubs situats al centre del carrer que donaven consells. Per exemple, animaven a usar el transport públic perquè «redueix la congestió, ocupa menys espai i té menys impacte en l’entorn» amb l’explicació gràfica que «l’espai d’una línia de rodalies equival a tota una autopista» i que costa «4 vegades menys».

Els cubs també donaven altres dades, com la bonificació d’impostos a vehicles elèctrics. Però el que segur que ha captat més interès són la informació sobre les restriccions que des del passat 1 de desembre s’apliquen quan hi hagi episodis de contaminació, que es limita a l’entorn de les rondes de Barcelona. Les preguntes que tant l’expert en motor Roger Escriche com el seu company Gabriel Esono més han sentit han estat sobre aquestes restriccions. «Hi ha molt desconeixement i molts tenen informació esbiaixada», afirmen.

La Fira de la Puríssima 2017, en imatges

Recomanacions personalitzades