18.229 santboians voten en l’1 d’octubre, al voltant del 30%

Sant Boi ha viscut una jornada de mobilització ciutadana sense incidents amb el vot de 18.229 persones i concentracions a les portes davant possibles actuacions policials. Equival a un 30% del cens, aproximadament, i són un 0,17% més de vots que el 9-N. El 80,5% van votar ‘Sí’ i el 16,28% van votar ‘No’.

La votació de l’1 d’octubre a Sant Boi de Llobregat ha tingut finalment col·legis, no ha tingut violència policial i s’ha convertit en una jornada de mobilització ciutadana. L’Ajuntament va decidir no col·laborar amb l’1-O per «no posar en risc els funcionaris ni l’institució», i al·legaven que la Generalitat ja contemplava habilitar espais propis en la mateixa llei del referèndum i així quedaria igualment garantit el dret a participar sense posar en risc l’Ajuntament. Finalment, s’han habilitat onze centres, la majoria equipaments de la Generalitat, com instituts, ambulatoris i l’hotel d’entitats. Tot i això, també n’hi ha hagut de privats, com l’Espai Mercè Rodoreda de la Fundació Marianao.

Al llarg del dia, la col·laboració dels santboians ha permès que les votacions es fessin amb normalitat. No només com a membres de les meses i de l’organització, sinó sobretot aplegant-se a les portes dels diferents centres de votació per si calia fer pinya per si arribava la policia. A diferència d’altres pobles i ciutats, la violència dels policies no ha arribat. Al llarg del dia hi ha hagut problemes informàtics, com en altres municipis, i s’ha fet servir el cens manual, provocant llargues cues.

S’han registrat 18.229 vots a Sant Boi. La xifra és pràcticament idèntica a la del procés participatiu del 9-N del 2014, que va registrar 18.198 vots. L’increment ha estat del 0,17%, tot i que al 9-N hi votaven els majors de 16 anys i no 18 anys com ha estat ara. Aquest 1-O, el 80,5% ha estat per al ‘Sí’, amb 14.674 paperetes, i el ‘No’ ha recollit el 16,28% amb 2.947 vots.

Les dades del cens no s’han fet públiques per a aquests comicis, així que és difícil saber el percentatge exacte de participació. No obstant, fent una mitjana entre el cens de les darreres eleccions al Congrés (61.409), al Parlament (61.294) i les municipals (61.472), el cens de majors de 18 anys amb dret a vot és de 61.391 persones de mitjana. En base a aquesta dada, la participació seria d’un 29,64%.

A Sant Boi el ‘Sí’ ha obtingut més vots que a les eleccions del 27 de setembre del 2015, que els partits independentistes van qualificar de ‘plebiscitàries’. Llavors, la suma de Junts pel Sí i la CUP va obtenir a Sant Boi 12.455 suports, un nombre semblant a la quantitat de ‘Sí/Sí’ del 9-N, quan van ser 12.315. Entre el 27-S i l’1-O, l’increment ha estat de 2.359 vots, un 17,82% més.

Recomanacions personalitzades