L’Ajuntament retira les plaques del Ministerio de Vivienda franquista

El consistori, amb col·laboració ciutadana i l’ajut del Cens de simbologia franquista de la Generalitat, ha retirat les plaques de la dictadura que encara es podien veure a algunes façanes de la ciutat. 

Detall d’una placa franquista com les que s’han retirat a Sant Boi // eldiario.es

42 anys després de la mort del dictador Francisco Franco, a Sant Boi de Llobregat encara era possible veure algunes plaques amb simbologia del règim feixista. Per això l’Ajuntament de Molins de Rei ha decidit retirar-les, segons informa a través d’un comunicat.

S’ha treballat en aquest sentit entre els mesos de desembre de 2016 i juny de 2017. Les plaques es podien veure a algunes façanes de la ciutat i, com es pot veure a la foto que acompanya aquesta informació, són les corresponents al Ministerio de Vivienda franquista, amb l’emblema del jou i les fletxes. Amb aquesta actuació, es compleix amb la Llei de Memòria Històrica.

Una façana amb una placa // Ajuntament de Sant Boi

«La col·laboració de la ciutadania a l’hora de localitzar molts d’aquests elements no sempre situats a simple vista ha estat de gran ajuda», assegura el consistori. A més, l’Ajuntament també ha utilitzat el Cens de simbologia franquista de la Generalitat.

En el comunicat no s’especifica la quantitat de plaques que s’han retirat però s’insta a la ciutadania a «seguir aportant informació» sobre llocs on es pot continuar trobant simbologia d’aquest tipus a través del correu electrònic educacio@santboi.cat i de la pàgina de Facebook SBeducacióicivisme.

Amb la intenció de fer-les servir per a «finalitats pedagògiques als centres educatius», les plaques recollides fins el moment s’han guardat a l’Arxiu Històric Municipal.

Recomanacions personalitzades