L’església es rehabilitarà per fer front als greus problemes de la coberta

La coberta de l’església de Sant Baldiri es troba en tan mal estat que perilla tot l’edifici. La Generalitat, la Diputació i el Bisbat han firmat un conveni per rehabilitar-la. S’invertiran 626.000 euros.

Església de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat

El mal estat de la coberta posa en perill tot l’edifici // Enrique López-Tamayo Biosca

Actuació d’urgència a l’església de Sant Boi de Llobregat. La coberta de l’església de Sant Baldiri presenta «greus problemes» que afecten la seva solidesa arquitectònica, segons ha afirmat la Diputació de Barcelona en un comunicat. Cal fer-ho ràpid: alerten que si no s’actua amb celeritat es poden provocar situacions de «perill per als ocupants del temple i per a la pervivència de l’edifici».

Per posar-hi remei, les institucions han considerat que calia actuar de forma immediata. Ho permetrà un conveni entre la Generalitat, el Bisbat i la Diputació, firmat el passat 20 de juliol. El Bisbat de Sant Feliu de Llobregat ja ha redactat el projecte tècnic per definir les actuacions necessàries per rehabilitar la coberta, i s’ha dividit en tres fases.

En un primer moment, es portaran a terme les dues primeres fases: la rehabilitació de les cobertes del Santíssim i de la nau central, amb un cost total de 426.000 euros. Un cop acabades les dues primeres fases, es plantejarà la tercera, que consisteix en la rehabilitació de les capelles laterals, amb un cost de 203.000 euros. La Generalitat ja va aportar 70.000 euros per aquestes obres i la Diputació n’aporta ara 60.000, xifres que poden augmentar en un futur.

Acord de Generalitat, Diputació i Bisbat

Moment de la signatura entre les tres institucions // Diputació de Barcelona

Moment de la signatura entre les tres institucions // Diputació de Barcelona

La consellera de Governació, Administracions públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, es va desplaçar fins a Sant Boi el passat dijous per firmar aquest conveni juntament amb el bisbe de Sant Feliu de Llobregat i el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, que ha assegurat que “la Diputació de Barcelona treballa per conservar el patrimoni i, malgrat que no es pot arribar a tot arreu, s’aprofiten al màxim els recursos, sobretot quan es comparteixen actuacions amb altres administracions”.

Les tres institucions han constatat la importància que té la realització de les obres, ja que d’aquesta manera es podrà satisfer els interessos generals de la població i mantenir en condicions l’edifici. A més, el consideren d’una gran significació perquè acull la tomba de Rafael Casanova.

L’església de Sant Baldiri és un monument d’estil barroc construït el segle XVIII sobre les restes d’una anterior església romànica del segle XI. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.

Recomanacions personalitzades