L’Ajuntament defensa que els pisos a Sant Ramon són necessaris per poder adquirir les zones verdes

El Pla Cosint Barris, que ha generat protestes veïnals, permetrà a l’Ajuntament de Sant Boi ser el titular de les zones verdes dels barris de la muntanya de Sant Ramon. El consistori nega cap mena d’especulació i argumenta que edificant blocs de pisos obtindran els diners per compensar els propietaris que seran expropiats.

La proposta del Pla Cosint Barris // Ajuntament de Sant Boi

La proposta del Pla Cosint Barris // Ajuntament de Sant Boi

Un grup de veïns de la muntanya de Sant Ramon va crear fa dues setmanes una plataforma per protestar contra el Pla Cosint Barris, un avantprojecte de modificació del Pla General Metropolità (PGM) que va ser aprovat per l’Ajuntament de Sant Boi en el ple del mes de febrer d’aquest any. El principal objectiu d’aquesta reforma és l’adquisició, per part del consistori, de les zones verdes que ara mateix són de titularitat privada en la muntanya de Sant Ramon. Una mesura que es portaria a la pràctica «per complir amb la normativa vigent, segons la qual les zones verdes han de ser d’ús públic», explica a Sant Boi Diari el primer tinent d’alcalde de Territori i Desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Sant Boi, José Ángel Carcelén (PSC).

Amb la voluntat d’aconseguir el valor econòmic suficient per compensar tots els propietaris de les zones verdes que seran expropiats, l’Ajuntament va plantejar en l’avantprojecte la possibilitat de construcció de pisos plurifamiliars als barris de Can Paulet, Els Canons i Les Orioles.

«La construcció d’aquests pisos és un instrument urbanístic que ens permetrà compensar els propietaris de les zones verdes», argumenta Carcelén. Al mateix temps, el número 2 del govern assegura que en cap cas els nous pisos serviran per «generar sòl especulatiu per al consistori». Per als veïns de la muntanya de Sant Ramon, aquesta és una de les mesures més problemàtiques i controvertides, i així ho estan expressant en el procés de participació ciutadana que es va iniciar al mes de juny.

Com a resposta, l’Ajuntament assegura que procurarà que els pisos plurifamiliars s’edifiquin en cotes baixes -amb l’alçada mínima necessària perquè siguin rendibles-, i en cas que també se’n facin en una cota superior, l’alçada màxima serà de planta baixa i dos pisos. Els veïns, però, s’hi continuen oposant perquè «suposa un atac ambiental» i només accepten pisos unifamiliars.

El procés de participació ciutadana està obert

El consistori indica que l’únic que s’ha fet fins ara és aprovar un avantprojecte al mes de febrer: «Tot està obert i ara mateix el procés de participació ciutadana està actiu. Al mes de juny vam informar als veïns amb la presència de l’equip redactor, arquitectes de l’Àrea Metropolitana i del consistori, i nosaltres estem oberts a qualsevol aportació», explica Carcelén. Al mes de setembre preveuen organitzar uns tallers amb l’equip redactor per analitzar l’abast d’aquesta modificació del PGM i fer els canvis necessaris en l’avantprojecte, el qual rebrà l’aprovació inicial al mes de setembre o octubre.

L’Ajuntament de Sant Boi recalca que la finalitat és «millorar, d’una forma econòmicament sostenible, la xarxa d’espais públics i zones verdes en els barris de la muntanya de Sant Ramon» aprofitant dues realitats: Per una banda, «Sant Boi té un elevat nombre d’equipaments i zones verdes perquè es van plantejar amb una previsió més elevada d’habitants dels que hi ha». I d’altra banda, existeix una «injustícia històrica per als propietaris de les zones verdes».

En aquest sentit, quan es van legalitzar els barris de muntanya fa 30 anys, totes les parcel·les que no estaven edificades van passar a ser catalogades com a zones verdes sense possibilitat de construir-hi, i ara el consistori vol resoldre aquest greuge. És per això que volen revertir aquestes dues situacions utilitzant alguns d’aquests espais per fer-los urbanitzables. En qualsevol cas, el govern assegura que continuarà apostant pel diàleg amb els veïns.

Recomanacions personalitzades