Els veïns de la muntanya de Sant Ramon s’oposen a la construcció de blocs de pisos

Més d’un centenar de veïns dels barris de Can Paulet, Els Canons i Les Orioles protesten contra la modificació del pla urbanístic de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat perquè «afavoreix l’especulació immobiliària i té un impacte ambiental negatiu». La intenció del consistori és facilitar la construcció de blocs de pisos plurifamiliars a la Muntanya de Sant Ramon.

Més de 150 persones van assistir a la concentració // David Bueno

Més de 150 persones van assistir a la concentració // David Bueno

Defensar les zones verdes i evitar l’especulació immobiliària és l’objectiu de la Plataforma d’Afectats dels Barris de Muntanya, un organisme creat per una agrupació de ciutadans de Sant Boi de Llobregat que protesta contra la modificació del Pla General Metropolità que va realitzar l’Ajuntament el febrer del 2017. La plataforma va sortir a concentrar-se el passat divendres 14 de juliol, amb l’assistència de més de 150 persones, per denunciar que aquests canvis propiciaran la construcció de blocs de pisos d’habitatges als barris de Can Paulet, els Canons i les Orioles, i de fet el mateix consistori «té la intenció de construir dos blocs de pisos de protecció oficial en aquesta zona», segons expliquen els veïns.

«Fins ara la normativa només permetia la construcció de pisos unifamiliars, però aquesta reordenació inclou la requalificació d’algunes parcel·les perquè en elles es puguin edificar habitatges plurifamiliars», explica el portaveu de la Plataforma. Aquesta agrupació veïnal protesta contra aquesta decisió del consistori -que també passaria a ser propietari de les zones verdes que, fins ara, eren privades- perquè «trenca el patrimoni natural de la muntanya de Sant Ramon, suposa destruir part del pulmó verd que promou l’Ajuntament i aporta un model de ciutat que basa l’economia en la construcció».

La Plataforma d’Afectats dels Barris de Muntanya denuncia que la nova normativa no posa cap limitació a l’alçada dels edificis i la distància de separació entre ells, dos aspectes que fins ara estaven regulats i que a partir d’ara ho deixaran d’estar, fet que permetrà crear més zones urbanitzables. Tot plegat propiciarà una actitud d’especulació perquè «les promotores voldran comprar moltes parcel·les petites als propietaris actuals per poder-les unificar i així poder construir els seus blocs de pisos».

Els veïns van fer una rotllana al voltant de la font de la plaça de l'Ajuntament // David Bueno

Els veïns van fer una rotllana al voltant de la font de la plaça de l’Ajuntament // David Bueno

Motius ambientals

L’oposició ferma als blocs de pisos «per una qüestió ambiental» és una visió compartida per tots els veïns que integren la plataforma. A més, alguns d’ells denuncien que «els barris de la Muntanya de Sant Ramon són oblidats per l’Ajuntament pel que fa a la recollida de residus i serveis». Tot i així, aclareixen que aquest no és el motiu de la campanya de protesta.

Aquesta modificació urbanística no va ser anunciada als veïns d’aquesta zona de Sant Boi de Llobregat «fins al mes de juny, quatre mesos després de la seva aprovació». Tot i així, el divendres 14 de juliol -dia que els veïns van concentrar-se davant de l’Ajuntament-, el consistori es va mostrar disposat a parlar amb representants de la plataforma en aquell mateix moment.

Aturat fins al setembre

El cartell que encapçalava la concentració // David Bueno

El cartell que encapçalava la concentració // David Bueno

El tinent d’alcalde, José Angel Carcelén (PSC), els va traslladar la determinació d’aturar el projecte fins al mes de setembre i els va oferir diàleg i comprensió: «Entenen que estiguem enfadats, però ells diuen que tot això ho volen fer per una raó econòmica, perquè cal donar valor a les zones verdes amb propietaris i això només es pot fer amb sòl, el qual s’incrementa si es dedica a blocs plurifamiliars», va expressar un portaveu de la Plataforma al sortir de la trobada.

La pilota es troba damunt de l’Ajuntament, que respondrà aquest dilluns un seguit de preguntes que els va formular la Plataforma d’Afectats dels Barris de Muntanya. D’altra banda, al setembre farà alguns tallers «perquè reconeixen que s’han equivocat amb el lloc on volen fer els edificis», segons diu l’agrupació veïnal. En aquest sentit, el consistori contempla la possibilitat de fixar una alçada màxima dels edificis i fer-los en una zona amb menys impacte visual. Tot i així, la plataforma es manté ferma en el seu no a la construcció plurifamiliar, i per això se seguirà concentrant per denunciar-ho cada divendres davant de la plaça de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Recomanacions personalitzades