L’Ajuntament utilitza rucs per fer tasques de neteja forestal

La ramaderia permet abaratir costos en les tasques de prevenció d’incendis. Un grup de cinc rucs estan pasturant per reduir la vegetació en una hectàrea de sotabosc. Fins ara només s’utilitzaven mitjans mecànics i ovelles.

Els rucs ja pasturen pel sotabosc // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Els rucs ja pasturen pel sotabosc // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha engegat una prova pilot per buscar nous sistemes de neteja forestal que evitin la propagació d’incendis. El nou mètode consisteix en la utilització de cinc rucs perquè pasturin el sotabosc, que està farcit de molta vegetació -especialment de càrritx, una espècie molt estesa en aquest indret-. Per ara, se’ls ha assignat una extensió de terreny d’una sola hectàrea.

Fins ara, l’Ajuntament de Sant Boi s’ha encarregat de realitzar el manteniment d’una seixantena d’hectàrees de protecció amb l’ús de mitjans mecànics i d’ovelles, però «la ramaderia és el mitjà més econòmic i ambientalment més sostenible», segons el consistori. És per això que ja l’utilitzen des de fa anys amb l’objectiu de millorar les zones on pasturen els animals, ja que aquests netegen l’herba i hi aporten matèria orgànica. Durant els primers anys es va treballar amb cabres, després amb ovelles -que mengen una gran varietat d’herbes i disminueixen la combustibilitat de les zones forestals- i actualment s’ha anat més enllà amb la incorporació dels rucs.

Amb l’ajuda de les ovelles «s’han pogut fer tasques que abans duia a terme una màquina desbrossadora, la qual cosa ha permès dur-les a terme amb més precisió i continuïtat, i també amb menys soroll i per menys diners», explica l’Ajuntament, que aposta per una gestió forestal més sostenible per poder compensar l’impacte negatiu que suposa l’augment de la probabilitat d’incendis.

Recomanacions personalitzades