Els locals comercials buits podran convertir-se en habitatges

El ple municipal aprova una iniciativa del govern que pretén que es puguin reformar els locals comercials que estiguin buits i convertir-los en habitatges. La mesura vol aconseguir que hi hagi més habitatges al mercat aprofitant l’espai construït. Els eixos comercials queden exclosos de la mesura.

Els locals buits, com aquest de Riera Gasulla, podran ser habitatges // Marc Pidelaserra

Els locals buits, com aquest de Riera Gasulla, podran ser habitatges // Marc Pidelaserra

L’equip de govern (PSC i ICV) ha impulsat una iniciativa per donar ús al locals comercials que fa temps que són buits i, a la vegada, posar més habitatges al mercat per tal de pal·liar una mica els problemes en aquest àmbit, en especial l’oferta d’obra nova. A partir d’ara els locals que no es trobin en eixos comercials podran convertir-se en habitatges. A més, les cases i pisos grans es podran reformar i dividir en dos habitatges.

La mesura promou que a Sant Boi hi pugui haver un habitatge cada 80 metres quadrats de superfície construïda, quan fins ara en podia haver un cada 100 metres quadrats. Aquesta rebaixa permet que més immobles siguin susceptibles d’acollir-se a aquesta mesura i a la llarga hi hagi més habitatges al mercat sense fer cap promoció nova. Un dels motius per fer aquesta rebaixa és que les unitats familiars que marcava el Pla General Metropolità (PGM) de l’any 1976 eren molt més grans que les actuals famílies, més petites i amb necessitats d’habitatge diferents.

«No volem construir pisos i pisos i anar ampliant la ciutat, apostem per un model compacte de ciutat i per això volem aprofitar els espais buits», explica a Sant Boi Diari el primer tinent d’alcalde, José Ángel Carcelén. El responsable municipal apunta que la mesura tindrà incidència en famílies que vulguin construir en el seu propi immoble un pis pels seus fills, i per persones grans que busquin un habitatge accessible a peu de carrer.

Pel que fa a la reconversió dels locals comercials, Carcelén explica que no tindrà incidència en el comerç local perquè «són locals que queden fora dels eixos comercials, que porten quaranta anys amb la persiana abaixada i mai acolliran activitat». A tall d’exemple, les zones comercials que recull el Pla de Comerç 2020 són els carrers Antoni Gaudí i Eusebi Güell (Marianao), rambla Casanovas i Pascual Roca (Centre), Francesc Macià i Plaça Catalunya (Vinyets), entre d’altres. Aquests quedarien exclosos, a la resta s’obre la possibilitat de passar a ser un habitatge.

Sant Boi com a «ciutat dormitori»

En el ple municipal els grups d’Esquerra Republicana i Gent de Sant Boi (GdSB) van votar en contra de la mesura, al·legant ambdós que l’equip de govern pretén «imposar un model de ciutat dormitori». Jorge Romero (GdSB) va explicar que «tot i que l’emergència habitacional és flagrant», no podien aprovar la mesura perquè fomenta que «vida dins dels límits urbans sigui cada cop més pobra», en comptes de «fomentar els comerços i negocis dins del nucli urbà». Per la seva banda, el republicà Jaume Sans va explicar que «no cal densificar més els barris i transformar molts carrers a llocs sense activitat, augmentant la sensació de ciutat dormitori».

Recomanacions personalitzades