Preocupació per la «despesa excessiva» de subministraments del parc de Bombers de Sant Boi

Les factures elèctriques del Parc de Bombers de Sant Boi s’enfilen fins als 6.000 € al mes, situant-se com el que més gasta de tota la Regió Metropolitana Sud. Els propis bombers denuncien deficiències en la construcció de l’edifici i el seu «pobre» aïllament.

El Parc de Bombers de Sant Boi té diversos problemes d'eficiència energètica // COS Bombers pel Canvi

El Parc de Bombers de Sant Boi té diversos problemes d’eficiència energètica // COS Bombers pel Canvi

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat s’ha significat darrerament per impulsar campanyes d’estalvi energètic que permetin, per una banda, racionalitzar el consum de subministraments, i per l’altra, poder gastar menys diners en aquest concepte per poder-los dedicar a altres fins. Paradoxalment, mentre els veïns i els equipaments santboians fan un esforç per ser més eficients energèticament, la Generalitat està pagant factures elèctriques desorbitades del parc de Bombers de Sant Boi.

Segons ha pogut saber Sant Boi Diari, el parc de Bombers de la ciutat és el que té les despeses més altes de tota la Regió Metropolitana Sud. I no és pas el més gran. Segons dades del propi departament de Bombers, la despesa en la factura elèctrica l’any passat es va enfilar fins els 31.937,27 euros, mentre que en parcs més grans, com el de Cornellà o l’Hospitalet, el consum va ser molt menor (16.666,67 € i 23.268,27 € respectivament).

Al parc de Sant Boi hi treballen 17 bombers en torns rotatius de quatre persones, i tant per personal com per mida de les instal·lacions es considera un dels parcs petits de la regió. A més, no disposa de cap maquinària especial que requereixi un consum específic d’electricitat. Segons dades de Red Eléctrica, el consum mitjà d’electricitat per una família suposa una factura d’uns 500 euros l’any. I el parc de Sant Boi consumeix 5.000 i 6.000 euros al mes.

Els propis bombers van denunciar aquesta situació a les instàncies superiors, negant-se a pensar que la possible mala praxis dels professionals del parc (descuits, climatització alta…) fos el causant d’aquestes factures tan elevades. El sindicat COS Bombers pel Canvi assenyala que es tracta de «deficiències de la construcció de la immensa majoria de parcs de bombers». Fonts del sindicat asseguren que  la Generalitat «funciona pel més barat a curt termini, i ara s’estan mantenint estructures antigues que surten molt cares». Fins i tot asseguren que per tal de no carregar excessivament la factura de l’aigua, en molts casos s’agafa de la xarxa pública fora del propi parc.

Fonts del parc de bombers asseguren que els problemes que té l’equipament són sobretot d’aïllament degut a que els materials de construcció «són molt pobres». Asseguren que hi ha portes que no tanquen bé i faciliten que s’escapi la climatització. Però el problema principal amb el que es troben és que no tenen cap mecanisme de supervisió del consum ni de la temperatura dels termostats, fet que els obliga a comprovar habitació per habitació si hi ha alguna centraleta encesa. Els propis afectats reclamen que s’instal·lin llums led, i es millori l’aïllament de finestres i portes, per aturar aquesta sagnia en les factures elèctriques.

Els responsables de la Regió d’Emergències de la Regió Metropolitana han admès «la despesa excessiva en els subministraments» del parc des del 2012, però passen la responsabilitat al departament d’Interior, al·legant que els ho han comunicat i que ara els toca moure fitxa. Expliquen que el parc de Sant Boi té un consum més elevat perquè té l’aigua i la climatització amb sistema elèctric, tot i que reconeixen també problemes d’aïllament de les instal·lacions. Des del 2012 asseguren que no s’ha dut a terme cap mesura. I mentrestant les factures elevades es van pagant.

Recomanacions personalitzades