La comunitat musulmana celebra la fi del dejuni en un acte multitudinari a Can Massallera

Unes 300 persones s’han reunit a Can Massallera per trencar el dejuni del Ramadà conjuntament, en un acte organitzat per diverses entitats musulmanes de Sant Boi. A part de la vessant gastronòmica i religiosa, l’acte ha esdevingut una crida a la convivència i a la reivindicació de la diversitat.

Can Massallera ha acollit per tercer any l'Iftar del Ramadà // Marc Pidelaserra

Can Massallera ha acollit per tercer any l’Iftar del Ramadà // Marc Pidelaserra

Durant el mes del Ramadà, que enguany finalitza el 6 de juliol, els musulmans practicants fan dejuni des que surt fins que es pon el sol. Al vespre celebren l’iftar, el trencament del dejuni, en un acte privat que normalment es fa en la intimitat de la llar. A Sant Boi, però, fa tres anys que la comunitat musulmana va decidir que un dia aquest iftar es fes públic, per visualitzar el conjunt de la comunitat i amb voluntat de donar a conèixer els seus costums.

Can Massallera ha acollit aquest iftar multitudinari, amb unes 300 persones que a dos quarts de deu del vespre han sentit l’Àdhan Magreb (la crida al trencament), i han sopat dàtils, llet, sucs, sopa i un assortiment de dolços marroquins. «Volem donar a conèixer els nostres costums, que la resta de veïns i veïnes coneguin què és el Ramadà i perquè el celebrem», explica Abdelhak Marso, president de l’associació intercultural Ibn Rochd. «Últimament es parla molt de l’islam i dels musulmans, i no massa bé, i creiem que és important demostrar que no som com ens pinten», afirma Marso.

De fet l’acte s’ha convertit en una crida al respecte, la convivència entre cultures i un acte de reivindicació de la diversitat santboiana. A part de veïns i representants municipals, a l’acte hi han assistit convidats el secretari d’afers religiosos de la Generalitat, el representant de la comunitat jueva de Barcelona, el rector de la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat de Sant Boi, i representants de l’ambaixada d’Aràbia Saudita, del consolat de Turquia i dels Estats Units. Tots han trencat el dejuni plegats.

«Advoquem per la fraternitat interreligiosa, per ajudar als que més pateixen, per acollir als refugiats», expressa Jorge Burdman, representant de la comunitat jueva, que relaciona la seva crida amb els valors que emanen del Ramadà. Per la seva banda, Joan Ramon Marín, rector de la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat de Sant Boi, ha llegit diversos passatges de la Bíblia que fan referència al dejuni, per expressar que el cristianisme també comparteix els valors de la constricció i l’ajuda mútua.

També, l’imam de la mesquita de Sant Boi, Omar Ibn Al-Khatab, ha afirmat que l’islam «és pau, és misericòrdia, és fraternitat, és amor, és respecte i tolerància. Qui obri en contra d’aquests valors no pot dir que actua en nom de l’islam», ha assegurat en referència al terrorisme i al lligam amb la seva religió. Per últim, l’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret, ha afirmat sentir-se «orgullosa de totes les comunitats, que conjuntament fan de Sant Boi una ciutat referent en diversitat i convivència».

L’acte de l’iftar ha estat organitzat per l’associació intercultural Ibn Rochd, l’associació de dones magrebines Al Farah, l’associació ACCIS i la mesquita de Sant Boi. L’any que ve es celebrarà la quarta edició amb la voluntat per part dels organitzadors que l’acte sigui encara més multitudinari.

Recomanacions personalitzades