Neix TDAH Santboiana per socialitzar i lluitar contra l’estigma d’aquest trastorn

Diversos pares de la ciutat que tenen un fill o familiar amb superdotació o TDAH (trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat) han decidit organitzar-se en l’associació TDAH Santboiana. Pretenen influir en els centres educatius per tal que s’adaptin millor a les necessitats específics dels alumnes amb aquest trastorn.

Un moment de la jornada sobre TDAH i superdotació organitzat al casal l'Olivera // Marc Pidelaserra

Un moment de la jornada sobre TDAH i superdotació organitzat al casal l’Olivera // Marc Pidelaserra

Haig d’anar canviant el meu fill de col·legi? Els infants s’han de medicar per TDAH com si estiguessin malalts? La meva filla té un trastorn o només és «mogudeta»? Aquestes i moltes altres preguntes es van plantejar en la jornada «TDAH i altres capacitats», celebrada al Casal l’Olivera i organitzada per l’associació de recent creació TDAH Santboiana. Un dotzena de pares i mares van assistir a un seguit de ponències que parlaven sobre el tema clau que explica també la fundació d’aquesta associació: què és aquest trastorn, com es tracta i com millorar la qualitat de vida d’infants i famílies que el pateixen.

El TDAH és un trastorn neurobiològic que es manifesta a través de tres símptomes principals: la falta d’atenció, la hiperactivitat i la impulsivitat. A més dels lògics problemes per seguir dins de l’actual sistema escolar, el TDAH pot amagar també trastorns neurològics més greus que puguin derivar amb altres problemes. Hi ha molta controvèrsia sobre aquest trastorn, ja que hi ha especialistes que asseguren que no existeix, i altres que sí però que el problema és que es diagnostica malament. TDAH Santboiana es planteja desterrar tots els mites possibles sobre el TDAH i la superdotació i donar informació al màxim de famílies possibles.

L’associació compta amb orientadors psicopedagògics, grups de cooperació mútua, assessorament legal, activitats lúdiques… Tot de recursos per als nens i també pels seus pares, que són els que viuen el dia a dia amb el trastorn. A través d’aquestes programes, es pretén que millori l’educació dels infants i el suport a les famílies. Properament l’associació farà una presentació pública i donaran a conèixer les activitats que organitzaran en un futur.

Recomanacions personalitzades