El Pla Director 2016-2020 es marca com a objectiu reduir la factura de l’Ajuntament en llum i aigua un 30% i busca que pràcticament tota l’energia contractada provingui de fonts renovables. També planteja autoabastir-se en tres equipaments amb una caldera de biomassa.
Cada any l’Ajuntament de Sant Boi destina 3 milions d’euros del pressupost municipal a pagar subministraments, bàsicament llum i aigua. Tot i que és una factura molt raonable atesa les dimensions de la ciutat i la quantitat d’equipaments que té, el cert és que el consistori creu que es pot estalviar fins a un milió d’euros d’aquesta factura implementant mesures d’eficiència energètica. De fet, aplicant aquestes mesures, en els darrers tres anys l’ajuntament ja s’ha estalviat més de 300.000 €.
Per aquest motiu està treballant en el Pla Director de l’Eficiència Energètica en els Edificis Municipals 2016-2020, que es marca com a prioritat reduir el consum d’energia en el conjunt d’equipaments i immobles de titularitat municipal, mitjançant el mesurament i monitoratge del consum, la formació dels treballadors i treballadores i mesures d’autoproducció energètica.
Sant Boi té al voltant d’un centenar d’edificis públics, dels quals cinquanta consumeixen el 90% de l’energia contractada (els poliesportius, biblioteques, escoles…). Tots aquests equipaments estan monitoritzats i s’estudia el seu consum dia a dia i hora a hora, fet que permet marcar mesures d’estalvi de manera adequada a cada equipament. Amb el nou Pla Director, l’Ajuntament vol reduir de cara el 2020 el 40% de les emissions contaminants i incloure mesures de reducció de consum d’aigua.
A més, el govern municipal format per PSC i ICV vol que el 100% de l’energia que contracti provingui exclusivament de fonts d’energia renovable (eòlica, solar, etc.). Així, en el pròxim concurs públic per la contractació de l’energia introduirà una nova clàusula que beneficiarà a les empreses que acreditin que fan servir fonts de producció renovables i no contaminants per a produir l’energia. «Pagar-li tants diners a Endesa o Gas Natural és un problema per nosaltres ideològicament«, assegura el tinent d’alcalde Josep Puigdengolas (ICV), justificant així aquesta mesura. «Si bé no canviarem el model productiu, almenys nosaltres farem les coses bé«, explica l’ecosocialista. D’aquesta manera, les empreses que acreditin que la seva energia és verda obtindran més punts que les que no. A més, s’estan estudiant incloure altres tipus de clàusules socials en aquest concurs.
Per altra banda, el Pla també contempla la possibilitat de produir energia. S’està estudiant que tan l’escola com el poliesportiu i el camp de futbol de La Parellada comptin amb una caldera que funcioni amb biomassa i que la matèria primera que l’alimenti sigui la fusta dels boscos del mateix municipi. D’aquesta manera, els tres equipaments tindrien calefacció i aigua calenta de manera neta i autoproduïda.
I què fer amb els diners estalviats? En part es reinvertiran per continuar millorant en l’eficiència energètica, ja sigui amb mesures de conscienciació i formació al personal municipal i a la ciutadania, estudis de reducció de la pobresa energètica i substitució de l’enllumenat públic convencional per llums led, entre altres possibles mesures. D’aquesta manera, la ciutat va caminant cap a ser un dels municipis de referència en l’eficiència energètica.