Cau una organització criminal que assaltava narcotraficants i els aplicava descàrregues elèctriques als genitals

Els Mossos i la Guardia Civil detenen una organització criminal que havia actuat a Sant Boi dedicada a assaltar narcotraficants amb violència extrema. Entre altres accions, havien arribat a aplicar descàrregues elèctriques als genitals de les víctimes. Utilitzaven dispositius GPS per seguir la pista de la droga.

Imatge del material requisat // Mossos d'Esquadra

Imatge del material requisat // Mossos d’Esquadra

Assalts amb violència extrema a narcotraficants mitjançant armes de foc, causant lesions amb arma blanca, contusions greus amb defenses extensibles i, fins i tot, aplicant descàrregues elèctriques sobre els genitals de les seves víctimes. A això es dedicava una perillosa organització criminal que ha caigut després d’una investigació conjunta entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil.

Entre el 13 de gener i l’1 de març s’han detingut un total de 30 persones relacionades amb aquests afers, acusats de delictes de robatori amb violència, temptativa d’homicidi, tràfic de drogues, tràfic d’armes i pertinença a organització criminal. Durant la investigació, que ha durat vuit mesos, s’han detectat 25 assalts d’aquestes característiques a poblacions com Sant Boi, Castelldefels, Montcada i Reixac, Vilaseca, Terrassa i Santa Maria de Palautordera. També fora de Catalunya; a Vinaròs, Cádiz, Tarifa, Vejer de la Frontera, Pelayo, Ayamonte, Isla Cristina i Manilva.

Organització extremadament perillosa

Els detinguts formaven part d’una gran organització criminal ben organitzada i extremadament perillosa. La investigació va començar l’estiu del 2015 quan els Mossos van detectar dos casos, un en un domicili i un segon a la via pública, d’aquestes característiques al Baix Llobregat. Llavors els delinqüents es van fer passar per policies utilitzant armes de foc reals. Aquest fet va fer pensar als agents de l’ordre que s’estaven enfrontant a una «organització criminal consolidada amb una llarga experiència i un fort entrenament», detallen els Mossos. En un primer moment la recerca va estar tutelada pels Jutjats d’Instrucció número 6 de Sant Boi i 2 de Gavà però es va contrastar que la Guàrdia Civil seguia delictes similars a Andalusia i es va crear un equip conjunt d’investigació que ha acabat amb èxit.

Les primeres pistes no eren equivocades. De fet, estaven tan preparats que disposaven de diverses tecnologies per seguir el rastre de la droga que després robaven. Una de les seves tàctiques era aprofitar-se dels seus contactes al Marroc per introduir sistemes GPS en els fardells de droga. D’aquesta manera tenien localitzat el seu objectiu en tot moment i podien escollir el moment més indicat per atacar sense pietat.

Segons els Mossos, l’ús de la violència extrema sobre les víctimes tenia l’objectiu de «dissuadir possibles represàlies». Mitjançant la intimidació, la banda aconseguia guanyar-se el respecte dels traficants que assaltava, assegurant-se poder seguir actuant.

Durant l’operació s’han intervingut més de dues tones d’haixix, sis armes de foc, munició de diferents calibres, defenses elèctriques, credencials policials, armilles antibales i llums de policia, els clàssics de color blau que serveixen per dictar prioritat en la circulació. S’han realitzat 29 escorcolls a domicilis de municipis de Catalunya i Andalusia. Entre les ciutats catalanes, Sant Boi de Llobregat.

15 dels detinguts han ingressat a presó i els Mossos no descarten noves detencions perquè l’operació policial encara no s’ha tancat. L’organització criminal, però, sí que s’ha donat per desmantellada.

Recomanacions personalitzades