La figura del rei Felip VI tensa el ple municipal

Tens debat al ple municipal de febrer sobre la figura del rei Felip VI, després que ERC i CDC presentessin una moció per declarar al Rei persona non grata a la ciutat. El PP va mostrar la seva cara més contundent i va demanar «que es declarin persona non grata a tots els polítics independentistes». La moció va quedar rebutjada.

Tens debat sobre la monarquia al ple municipal del mes de febrer // Ajuntament de Sant Boi

Tens debat sobre la monarquia al ple municipal del mes de febrer // Ajuntament de Sant Boi

La monarquia ha estat un dels temes de debat més tensos del ple municipal del mes de febrer. Esquerra i Convergència van presentar una moció per tal que es considerés al rei Felip VI persona non grata, és a dir, que no sigués benvinguda ni que es reconegui la seva autoritat a la ciutat. En l’explicació de motius, el portaveu republicà Miquel Salip va explicar que la monarquia borbònica va ser «imposada pel règim franquista, i ara ha abandonat la neutralitat política per jugar en contra del procés polític català«.

El PP va respondre a l’atac, amb una contundent intervenció de Rafael Cañedo. «Qualificar el rei Felip VI de persona non grata és una absurditat i ratlla el ridícul» va expressar el regidor popular, que va opinar que «el més sensat és demanar que es declarin persona non grata a tots els polítics que volen portar a la ruïna econòmica als ciutadans amb la independència«. Donant continuitat a la seva argumentació, Cañedo va demanar que «es retirin les fotografies dels regidors dels grups d’ERC i CDC de totes les publicacions municipals«.

Ja en un clima de tensió, el portaveu de Gent de Sant Boi, Joan Domènech, va expressar que «el rei Felip VI és la màxima expressió de la desigualtat entre ciutadans, i a sobre la seva família s’ha enriquit il·lícitament amb diners públics«. Tot seguit, Dani Martínez d’ICV va explicar que «la monarquia porta l’antidemocràcia en el seu ADN«, i es va sumar al vot afirmatiu a la moció.

Per la seva banda, José Ángel Carcelén va expressar que el PSC té un origen republicà però que en «el pacte constitucional del 1978 el partit socialista va rebutjar al seu republicanisme en favor d’un pacte social» i va explicar que la moció presentada al ple «no és la millor manera de resoldre la situació política i social del nostre país«.

La moció per declarar el rei Felip VI persona non grata va ser rebutjada amb els vots en contra dels grups del PP, C’s i PSC.

Recomanacions personalitzades