El ple municipal es mulla a favor de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica

Tots els partits de manera unànime es mostren a favor de la Iniciativa Legislativa Popular de la PAH i l’Aliança contra la Pobresa Energètica que demana mesures al Parlament de Catalunya per aturar els desnonaments i els talls de subministrament d’aigua, llum i gas. 

Toni Vizuete, llegint la moció del ple // Elisenda Colell

Toni Vizuete, llegint la moció del ple // Elisenda Colell

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), juntament amb l’Observatori DESC i l’Aliança contra la Pobresa Energètica, porten mesos recollint signatures de suport per una Iniciativa Legislativa Popular que busca pressionar al govern d’Artur Mas per que prengui mesures per eradicar la pobresa energètica a Catalunya i garantir el dret a l’habitatge digne. Tot i que la ILP es presenta al Parlament de Catalunya, la proposta ha passat pel ple municipal per tal que el consistori es posicioni i ajudi a augmentar-ne el nombre de signatures per que pugui ser admesa a tràmit. I és que, des de la secció local de la PAH ja han recollit més de 3.000 signatures en favor d’aquesta proposta de llei dels moviments socials.

Toni Vizuete, membre de la PAH de la ciutat, ha estat l’encarregat de llegir la moció al ple, que ha estat presentada per ICV. Vizuete ha recordat l’objectiu d’aquest text, que es vol convertir en llei per tal d’assegurar «elements imprescindibles per a la vida». Coses com «un sostre digne, aigua per beure i rentar-se, electricitat per poder tenir llum i gas per no passar fred», coses que, ha assegurat, «no deixarem d’exigir» de manera pacífica però contundentment.

L’activista també ha resumit alguns dels punts en el que es centren les demandes de la ILP, que per exemple busquen prendre mesures sobre l’endeutament, fer que qui no pugui pagar el preu del deute habitacional quedi lliure de càrrega econòmica, o que les empreses i l’administració assumeixin els subministraments bàsics de les persones en risc de vulnerabilitat. Uns acords que la PAH considera «imprescindibles i de legítim dret mentre que en ple segle XXI hi ha qui no ho entén o qui segueix despreciant la dignitat dels més desafavorits».

El Ple Municipal es va tornar a tenyir de verd // Elisenda Colell

El Ple Municipal es va tornar a tenyir de verd // Elisenda Colell

Tots els partits polítics presents al ple municipal han donat suport a la moció i l’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha donat les gràcies a la PAH per la feina feta. Segons les dades aportades per regidora d’ICV Alba Martínez al ple municipal, prop de 300.000 famílies a Catalunya pateixen talls de subministrament i es produeixen 43 desnonaments al dia.

Picabaralla de PxC

David Parada, portaveu de Plataforma per Catalunya a Sant Boi, ha fet saltar les espurnes a la sala de plens en criticar les polítiques d’habitatge que ha fet l’Ajuntament, afirmant que el seu partit ha estat dels pocs i dels primers en fer propostes. El regidor d’Habitatge, Miguel Ángel Merino (ICV), ha respòs afirmant que  «l’oposició no ha presentat cap proposta, i l’Ajuntament set» i detallant-les cada una d’elles. Parada ha interromput el regidor ecosocialista i s’ha iniciat una picabaralla que ha finalitzat amb la intervenció de l’alcaldessa.

Parada també ha posat de relleu que l’Ajuntament encara té comptes amb Bankia tot i comprometre’s a deixar de treballar amb bancs que desnonen. La tinenta d’alcalde responsable d’Economia i Hisenda, Maria Antonia Barragán (PSC), ha replicat que «tots els comptes han estat anulats» però els dipòsits no es poden retirar fins que finalitzi el termini signat.

Recomanacions personalitzades