Els veïns del barri de Marianao fan arribar al ple municipal les seves demandes de treure l’antena de telefonia mòbil que Vodafone està instal·lant al carrer Antoni Rubió i Lluch. Tots els partits aproven una moció per reclamar un canvi de llei que doni potestat a l’Ajuntament per poder dir la seva.
«No volem canviar tecnologia per salut» reivindicava el passat dilluns al ple municipal Rafa López, representant de la plataforma No a les antenes de Marianao, que lluita contra la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil al carrer Antoni Rubió i Lluch, poc abans que les seves demandes fossin aprovades per la totalitat dels partits.
En termes legals, l’Ajuntament no té cap competència per poder retirar la polèmica antena. La llei estatal de Telecomunicacions, aprovada l’abril del 2014 pel PP, el PSOE i CiU, deixa en mans de les operadores telefòniques la llibertat per acordar amb les comunitats de propietaris la instal·lació de les antenes. El text de la moció aprovada per unanimitat demana als poders públics canviar la llei i dotar més poders als municipis, atenent que «atempta contra l’autonomia municipal i autonòmica».
El PSC ha estat un dels grups municipals impulsors de la moció i, en aquest sentit, des del partit de l’alcaldia s’ha recordat que Sant Boi ha fet una gestió «puntera» de les antenes mòbils. Els socialistes han parlat de «justícia» per reclamar que es retornin les competències en la matèria al municipi. En la mateixa línia, el regidor de Medi Ambient, Josep Puigdengolas (ICV), ha lamentat que s’hagi relegat al consistori a «un paper subsidiari».
Joaquim Hostalot, regidor de CiU, ha explicat el motiu del vot del seu partit favorable a la moció afirmant que «l’antena és perjudicial per la salut» mentre feia saber que ell era un afectat més: «la tinc al costat de casa», ha assegurat. Rafael Cañedo, del PP, també ha donat suport a les demandes dels veïns però ha apuntat al govern municipal de fer una «mala gestió de les antenes de telefonia al municipi» en una pica-baralla dialèctica entre el principal partit de l’oposició i els socialistes.
Per la seva banda, David Parada, en representació de Plataforma per Catalunya, tot i votar a favor de la moció l’ha titllat de «demagògica». Pel portaveu de PxC, molts dels partits que es queixen ara per la llei estatal l’han fet possible al Congrés dels Diputats. CiU, que també va votar a favor de la llei a Madrid, s’ha defensat: «Nosaltres hi estem en contra encara que el nostre partit l’hagi aprovat al Congrés».