Marianao s’oposa a la instal·lació d’una antena de telefonia mòbil al carrer Antoni Rubió i Lluch

Els veïns creen una plataforma per impedir que Vodafone segueixi endavant amb la instal·lació d’una antena de telefonia mòbil a Marianao. Consideren que podria tenir conseqüències negatives sobre la salut de l’entorn, on hi ha nombrosos centres educatius.

Un operari instalant l'antena // Plataforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil

Un operari instal·lant l’antena // Plataforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil

El dia 5 de març un grup de veïns van «al·lucinar», en paraules del veí Jordi Biel, quan van veure que a l’edifici del número 9 del carrer Antoni Rubió i Lluch s’estava instal·lant una antena de telefonia mòbil. Ràpidament es van organitzar creant la plataforma No a les antenes a Marianao i en un parell de setmanes ja compten amb un gran nombre de suports a tot el barri. «Temem per la nostra salut», explica Jordi Biel argumentant el motiu que els ha fet optar per aquesta postura.

Tot i que no s’han fet estudis definitius, els veïns alerten que la instal·lació de l’antena de telefonia mòbil de l’empresa Vodafone els repercuteixi al seu dia a dia. «La irradiació que emet no és molt potent, gairebé innòcua» assegura Biel després d’haver parlat amb membres de la companya telefònica. El que preocupa, però, és la constància d’aquestes radiacions. «Ningú no ens ha dit que rebre aquesta exposició durant 24 hores no provoqui efectes secundaris», afirma Biel, que a més recalca que aquesta antena es troba a tocar del nucli urbà i té a 500 metres més de 8 centres escolars, entre elles dues escoles bressol, l’institut Marianao, la fundació Marianao i tres centres escolars més d’educació primària, a més del col·legi Sant Josep.

Segons Biel, els efectes pels infants podrien ser «devastadors» entre els quals es troben l’angoixa o el mal de cap, uns possibles problemes causats per la radiació que, com indica el veí de Marianao, «no hem escollit». A més, també preveu una devaluació del valor dels pisos del barri en un 30 o un 40%.

L'antena, molt propera als centres escolars // Plataforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil

L’antena, molt propera als centres escolars // Plataforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil

La operadora no incompleix cap llei

L'antena, situada al carrer Antoni Rubió i Lluch // Plataforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil

L’antena, situada al carrer Antoni Rubió i Lluch // Plataforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil

Per poder instal·lar-hi l’antena Vodafone només ha hagut d’aconseguir que tota la comunitat de veïns de l’immoble hi estigués a favor. Per la seva banda, els propietaris han rebut unes contraprestacions que ronden els 16.000 euros anuals, segons ha explicat la plataforma de veïns. El problema, doncs, rau en la Llei Estatal de Telecomunicacions que, modificada el darrer mes d’abril amb els vots favorables del PP, el PSOE i CiU al Congrés dels Diputats, no deixa cap competència a l’Ajuntament per controlar o evitar les obres fins que aquestes hagin finalitzat. D’aquesta manera, només hi hauria dues maneres d’aturar la instal·lació de l’antena: fent que algun veí del bloc de pisos es faci enrere o canviant la llei estatal.

«Estem disposats a arribar on calgui» assegura Jordi Biel, amb l’objectiu que l’antena «no s’arribi a posar mai en funcionament». Si no poden canviar la llei, diu el veí, «haurem de canviar els polítics que les fan». De fet, des de la plataforma veïnal asseguren que al barri el suport a la plataforma va creixent dia a dia fent que cada cop hi hagi més persones implicades.

Recomanacions personalitzades