Activat el protocol per contaminació atmosfèrica a tota l’àrea de Barcelona

La Generalitat ha activat el protocol per contaminació atmosfèrica davant l’alta concentració d’òxids de nitrogen i partícules en suspensió a l’aire degut a un anticicló. El protocol comporta, entre altres mesures, la reducció a 90 km/h la velocitat màxima a les vies ràpides.

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat aquest divendres a les sis del matí el protocol de contaminació atmosfèrica per raons mediambientals a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, entre ells Molins de Rei. L’activació del protocol a les zones de qualitat de l’aire 1 i 2 suposa una reducció de la velocitat a les vies ràpides de Barcelona, el Baix Llobregat i el Vallès, passant temporalment a situar en 90 km/h el límit màxim de velocitat a les autopistes i autovies que envolten la ciutat.

La recomanació del govern català per reduir els nivells de contaminació és que s’utilitzi el transport públic i s’evitin els desplaçaments innecesaris amb vehicle motoritzat, a més d’instar a les empreses cimenteres a reduir les emissions. També s’aconsella no fer esforços físics prolongats a l’aire lliure.

La posada en marxa del protocol és una mesura prevista dins del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire i es deu a la persistència d’un potent anticicló que dificulta la dispersió dels òxids de nitrogen (NOx) i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l’atmosfera. Segons les dades facilitades per la Generalitat, dijous al vespre es mesuraven nivells màxims de 180 micrograms/m3 de NOx en algunes estacions quan el llindar a evitar segons el protocol és de 200. L’objectiu del protocol és complir amb els límits de contaminants exigits per la normativa de la Unió Europea i minimitzar així l’impacte de la contaminació en la salut de la ciutadania.

La previsió apunta a que l’episodi persistirà almenys fins a finals del cap de setmana. Per això, el protocol es mantindrà activat com a mínim fins dilluns a primera hora, quan els tècnics de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat valoraran si s’ha reduït la contaminació i es pot desactivar el protocol.

Recomanacions personalitzades